feed info

5 článků z ČT24 - Věda

Robotická sestřička Grace změří teplotu a popovídá si s pacientem o životě

Tým hongkongských vývojářů, který stojí za zrodem slavného humanoidního robota Sophie, představil nový produkt – sestru Grace, která má posílit zdravotnický personál. Svým pacientům umí poskytnout základní lékařskou péči a díky rozsáhlým komunikačním schopnostem má být i společnicí pro ty, které pandemie covidu-19 izolovala od zbytku světa.

Čína bojuje s variantou delta. Kanton se před covidem uzavírá

Jihočínské město Kanton zavedlo na začátku června cestovní omezení a zintenzivnilo hromadné testování na covid-19. Tato devatenáctimilionová megalopole totiž bojuje s nebezpečnou variantou viru SARS-COV-2 známou jako delta (a objevenou v Indii), která může podle expertů dosavadní čínský úspěch v kontrole pandemie ohrozit.

Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení pohoršila, ČVUT se zlepšilo

Většina českých vysokých škol si letos pohoršila v mezinárodním žebříčku, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Stejně jako v předešlých letech se z českých zástupců nejlépe umístila největší Univerzita Karlova (UK). V hodnocení klesla z 260. místa na 266. V první pětistovce jsou ještě Vysoká škola chemicko-technologická...