feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

S použitou rouškou na kompost? Liberečtí vědci navrhli nanovlákenné roušky, které se rychle rozloží

Roušky a respirátory pohozené na silnicích, na zastávkách autobusů i v lesích jsou teď běžnou záležitostí. Bude trvat desítky let, než se rozloží a zmizí. Změnit by to chtěli liberečtí vědci, kteří na jejich výrobu navrhli speciální textilii z ekologického materiálu. Vědci z Technické univerzity věří, že jejich kompostovatelné roušky nebudou zatěžovat...

Před 75 lety se stal Edvard Beneš podruhé prezidentem. Abdikoval po dvou letech kvůli zdraví

Před 75 lety - 19. června 1946 - se stal Edvard Beneš podruhé, a taky naposledy, prezidentem Československa. Do čela státu ho jednomyslně zvolilo všech 298 poslanců Národního shromáždění. Ve funkci měl zůstat sedm let. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu i stále vyostřenější politické situaci v zemi ale rezignoval už po dvou letech.

Moře mohlo způsobit úpadek civilizací, naznačuje nová studie. Hladina podle ní vzrostla až o dva metry

Hladina Středozemního moře v minulosti kolísala víc, než vědci předpokládali. Zhruba před 21 stoletími - před nástupem starověkého Říma i během relativně krátké doby stoupla o víc než dva metry a pravděpodobně mohla způsobit úpadek civilizačních center. Naznačuje to výzkum archeologů na izraelském středomořském pobřeží.