feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

První odběr vzorku z povrchu Marsu se nezdařil. Vozítko Perseverance nedokázalo materiál nasát

První odběr vzorků z povrchu Marsu se robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA nezdařil. Nezpůsobily to problémy se zařízeními ani softwarem roveru, ale přílišná jemnost materiálu. Podle představitelky projektu Louise Jandurové k tomuto závěru dospěli experti NASA po podrobném prostudování dat, která jim z rudé planety poslal Perseverance.

Správa KRNAP zesílila kontroly turistů. Donutil je nelegální vjezd motorkářů až do Obřího dolu

Turisté v současných dnech narážejí častěji na hlídky strážců Krkonošského národního parku. Jeho vedení totiž zesílilo kontroly turistů. Důvodem byl incident zhruba dvacítky motorkářů, kteří ignorovali zákaz vjezdu a jeli za hranice parku. Nejvíc prohřešků odhalují ochránci přírody ve vrcholových partiích našich nejvyšších hor, kde je návštěvnost...

V noci se na obloze objeví roj Perseid viditelný pouhým okem. Nejvíce jich bude padat v deset hodin

Meteorický roj Perseidy ve čtvrtek dosáhne svého maxima. Při jasném počasí tak budou moct zájemci bez speciální techniky sledovat na obloze velké množství takzvaných padajících hvězd. Jsou to ledoprachové částice jedné z komet, které hoří v naší atmosféře. Nejlépe jsou meteory vidět na tmavých místech dál od měst. Nejvíc jich bude v deset hodin večer.