feed info

7 článků z ČT24 - Věda

V Pompejích našli skvěle zachovalé ostatky. Patřily muži, který se stal z otroka boháčem

Na pohřebišti starověkého italského města Pompeje se našly částečně mumifikované ostatky, které jsou podle vedení tamního archeologického parku jedny z nejzachovalejších v lokalitě. Informovala o tom agentura ANSA. Podle ní může objev přinést nové poznatky o kultuře i pohřebních rituálech ve městě, které v roce 79 zničil výbuch sopky Vesuv.

Umělá inteligence z Prahy vyhrála světovou soutěž v nejpřirozenější konverzaci

V pondělí 16. srpna vyhlásila společnost Amazon vítěze čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší program schopný konverzace s člověkem – Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Po třech letech na stříbrné a bronzové pozici získal letos tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) vyvíjející bota Alquista kov nejcennější – zlato.

Švýcarský superpočítač stanovil novou hodnotu čísla pí, má 62 831 853 071 796 desetinných míst

Švýcarští experti z univerzity v Graubundenu vypočítali pomocí superpočítače znovu číslo Π (pí), tentokrát s rekordním počtem desetinných míst. Zatímco doposud znali vědci pí na 50 bilionů desetinných míst, nový výpočet jich přidal dalších 12,8 bilionu – celkem tedy matematici teď znají pí na 62,8 bilionu desetinných míst. Poslední zatím spočítaná čísla...