feed info

6 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Jízdenku na zpožděný spoj zatím aplikace Můj vlak nenabízí. České dráhy to ale chtějí změnit

Jestli cestujete po Česku vlakem, možná to také znáte. Najdete si spojení přes aplikaci Českých drah s názvem Můj vlak a zjistíte, že stihnete zpožděný spoj, který měl být podle jízdního řádu už pryč. Jízdenku vás ale aplikace už koupit nenechá. Dopravce to chce změnit, aplikaci už upravují vývojáři společnosti, uvedli pro Radiožurnál.

Jasany v Česku napadá invazní houba z Asie. Účinná obrana proti jejímu šíření neexistuje

Proschlé koruny vzrostlých jasanů, zničené mladé stromky, ale také zdecimované části lužních lesů. Takové stopy nechává v krajině invazní houba z Asie voskovička jasanová. Účinná obrana proti jejímu šíření podle odborníků neexistuje. Invazní choroby navíc ohrožují i další listnaté stromy, a snižují tak pestrost českých lesů.

U Grónska díky pohybu ker vznikl malý ostrov. Podle vědců jde o nejsevernější pevninu

Pohyb ledových ker obnažil u Grónska malý ostrov, který je podle vědců v současnosti nejsevernější výspou zemské pevniny. Dánsko si jej ale zřejmě nárokovat nebude, uvedla agentura Reuters. Objev přichází v době, kdy Spojené státy, Rusko, Kanada, Dánsko a Norsko vedou zápas o nadvládu nad Arktidou, kde tající led vytváří nové rybolovné oblasti i námořní trasy.

Použité pneumatiky by se mohly recyklovat při stavbě silnic. ‚Byly by odolnější,‘ myslí si odbornice

Ojeté pneumatiky jako součást nových silnic? Tak vypadá běžná praxe ve Skandinávii nebo v některých amerických státech. V Česku se zatím nepoužívají, přestože výroba pneumatik má u nás poměrně dlouhou tradici. Navíc jsou silnice s příměsí gumové drti daleko trvanlivější. Pneumatiky dokonce vyráběl i Tomáš Baťa – a vývoj ve Zlíně odstartoval právě před...