feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Září přinese mírné oteplení. Meteorologové čekají týdenní maxima kolem 20 stupňů a průměrné srážky

Po deštivém a chladném úterý se bude od středy postupně oteplovat, srážky do konce týdne také vymizí. Týdenní průměrná maxima kolem 20 stupňů Celsia meteorologové očekávají až do konce září. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíčního výhledu počasí, které v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kosmonauti objevili na modulu Zarja vesmírné stanice trhliny. Podle konstruktéra se mohou šířit

Ruští kosmonauti objevili při kontrole ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nové trhliny. Jsou sice jen na povrchu, ale zřejmě se časem mohou šířit. Agentuře RIA Novosti to řekl generální konstruktér ruské kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimir Solovjov. Prodlužovat využívání ruského segmentu stanice po roce 2025 pokládá za riskantní.

Hydrogeolog: Přijde mi hloupé, tahat domů v PET vodu podobné kvality, která teče z kohoutků

Svůj profesní život zasvětil Zbyněk Hrkal vodě. Díky svému povolání hydrogeologa procestoval téměř celý svět a o vodě napsal řadu knih. Letos mu vyšla publikace Stopy bílého muže - Voda včera, dnes a zítra. „Jsem strašně rád, že se v Česku ještě našlo vydavatelství, které má odvahu knihu s takovýmto názvem vydat,“ přiznává v pořadu Hovory ve vysílání...