feed info

43 článků z Vesmír

Ukázka z knihy – Jiří Vácha: Meze darwinismu

Ve spolupráci s nakladatelstvím Munipress Masarykovy univerzity přinášíme ukázku z knihy Meze darwinismu lékaře a biologa prof. MUDr. Jiřího Váchy, DrSc. Autor se od mládí zabývá fenomenologickou filosofií, je autorem řady odborných biologicko-lékařských publikací i filosofických studií.

České objevy v jeskyni Sulfur

Zapáchající sirovodík se nedýchá zrovna nejlépe. Je tu horko. Shora na nás prší kyselina sírová nebo rovnou sněží síra. Po pár hodinách v agresivním prostředí nás začíná bolet hlava. Nepomáhá ani zvýšená hladina adrenalinu a euforie z unikátního objevu. Ne, nejsme na kosmické misi na planetě Uran. Pronikli jsme do útrob hypogenní jeskyně Sulfur v soutěsce...

Jedinečný a křehký svět gruzínského krasového podzemí

Gruzie oplývá nádhernou divokou přírodou od hřebenu Velkého Kavkazu až k jihovýchodnímu cípu země. Předhůří Kavkazu i části jeho pohoří jsou velmi bohaté na krasové oblastí. Čeští experti zde pomáhají s výzkumem jeskyní i s jejich zpřístupněním pro veřejnost.

Jeskyně a netopýři: historie spojení

Byla dřív slepice, nebo vejce? Podobnou otázku si můžeme položit u dvojice netopýr versus jeskynní úkryt. Mohly být jeskyně jednou z příčin vzniku létajících savců – letounů?

Od Smart City k SMART řešením

Smart City je termín spojený s módní vlnou, která se přelila Českem v posledních několika letech. Jeho osud je podobný jako osud fotovoltaiky: evidentně přispívá k dosažení dobrého cíle, má však negativní konotace kvůli aktérům, kteří se na rozšíření příslušných řešení podíleli. V obou případech se jedná o dobré, ale předražené produkty, které se tím...