feed info

25 článků z ArmádníNoviny.cz

Výroba a testování ukrajinských raketových systémů Neptun

V prosinci minulého roku ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo konstrukčnímu a výrobnímu podniku Luč finanční prostředky na stavbu druhého sériového raketového oddílu R-360 Neptun na kolové platformě Tatra. Současně první sériový oddíl Neptun prochází provozními testy u ukrajinského námořnictva.


Pátek 28. ledna 2022


Laserová komunikace mezi bojovými letadly a satelity

Americká společnost Space Micro získala od amerického letectva (USAF) grant na rozvoj laserové komunikace mezi bojovými letadly a satelity. Lasery mohou revolučně zvýšit přenosové rychlosti, zabezpečit komunikaci proti rušení a zvýšit „elektromagnetickou stealth“ letadel.


Čtvrtek 27. ledna 2022


Bojový křest protiraketové obrany dlouhého dosahu THAAD

V minulých dnech došlo ve Spojených arabských emirátech (SAE) k bojové premiéře systému protiraketové obrany (PRO) Terminal High Altitude Air Defense (THAAD). Ten je nasazen k obraně Abu Dhabi před střelami Íránem podporovaného militantního hnutí Ansar Alláh (známého také jako Hútijové).

Bývalý velvyslanec Sedláček: ČR je v Kazachstánu vnímána jako vyspělá evropská země

S vystudovaným sociologem, diplomatem, ředitelem divadla, ale také úspěšným hercem Milanem Sedláčkem nás osud spojil v první polovině 80. let, kdy jsme oba s vysokoškolským diplomem pracovali v Mahenově činohře v Brně jako kulisáci. Milan byl pak v památných listopadových dnech roku 1989 jednou z nevýraznějších tváří sametové revoluce na brněnském náměstí...


Středa 26. ledna 2022


Ruský dron Forpost-R umí svrhávat pumy a odpalovat naváděné střely

Ruský průzkumně-útočný bezpilotní letoun Forpost-R prokázal své útočné schopnosti v průběhu loňského vojenského cvičení Zapad-2021. Ruská média jeho vývoj považují za úspěšný příklad projektu, ve kterém došlo k plnému nahrazení zahraničních dílů domácí produkcí. Ve spojení s novou střelou Ch-BPLA ohrozí protivníkovy tanky i protiletadlovou obranu.


Úterý 25. ledna 2022


Řecko získalo první víceúčelové stíhačky Rafale

Minulý týden ve středu na řecké letecké základně Tanga přistálo prvních šest víceúčelových taktických nadzvukových letadel francouzské výroby Rafale. Jde o starší a renovovaná letadla z výzbroje francouzských vzdušných a kosmických sil AAE (Armée de l'Air et de l'Espace).


Pondělí 24. ledna 2022


Další dvě ruské stíhačky Su-57 ve výzbroji

Náměstek ministra obrany Ruské federace Alexej Krivoručko, jak informoval ruský vojenský blog BMPD, 20. ledna oznámil převzetí dalších dvou víceúčelových nadzvukových taktických stealth letadel páté generace Su-57. Ruské Vzdušně-kosmické síly (VKS) tedy celkově provozují tři Su-57.


Pátek 21. ledna 2022



Čtvrtek 20. ledna 2022


Po potlačení nepokojů zůstává situace v Kazachstánu napjatá

Dříve než vypukl ve středoasijském Kazachstánu krvavý konflikt, si pravděpodobně v souvislosti s touto zemí většina našich lidí vybavila zemi stepí a kosmodrom Bajkonur. Z něho do vesmíru startoval v roce 1961 Jurij Gagarin a později i další kosmonauti včetně Čecha Vladimíra Remka. Jedním z nejznámějších Kazachů u nás je smyšlená postava novináře Borata ze...


Středa 19. ledna 2022


Modernizace stíhaček F-22A Raptor

Americké ministerstvo obrany na konci minulého roku podepsalo se společností Lockheed Martin dlouhodobý kontrakt týkající se modernizace a údržby letounů páté generace F-22A Raptor. Nejnovější program nese název Advanced Raptor Enhancement and Sustainment (ARES) a americké letectvo bude díky němu moci provozovat letouny Raptor minimálně do třicátých let.


Úterý 18. ledna 2022



Pondělí 17. ledna 2022


Jan Palach: Hořící pochodeň číslo jedna

Jedním z nejznámějších Čechů ve světě je ještě i v dnešní době Jan Palach, který 16. ledna 1969 vyjádřil na Václavském náměstí dramatickým způsobem svůj nesouhlasný postoj s panujícími poměry u nás po srpnové okupaci. Necelých pět měsíců po přepadení Československa statisícovými armádami Sovětského svazu a jeho čtyř podřízených států se tehdy...


Sobota 15. ledna 2022



Čtvrtek 13. ledna 2022


Slovensko kupuje kolová bojová vozidla pěchoty

Slovenské ministerstvo obrany (MOSR) finalizuje nákup kolových obrněných bojových vozidel 8×8. Svou nabídku zaslalo pět zemí, včetně České republiky. V první fázi Bratislava poptává 76 vozidel, výhledově v celkově pěti akvizičních krocích 500 kolových bojových vozidel 8×8.


Středa 12. ledna 2022


Reznikov: Ukrajina chce maximalizovat cenu ruské agrese

Oleksij Reznikov (oficiální TW účet) zastává dva měsíce post ukrajinského ministra obrany. Za tuto dobu stihl navštívit Izrael, Spojené státy i Švédsko, se kterým navíc podepsal novou dohodu o obranné spolupráci. Aktivně též vystupuje vnitrostátně a ohlásil plán strukturálních reforem, k nimž se řadí změny v realizaci státních zakázek a revize vývojových...


Úterý 11. ledna 2022


Finská cesta od nejisté neutrality k aktivní obraně nezávislosti

V souvislosti s harašením zbraní na hranicích mezi Putinovým Ruskem a Ukrajinou, ale i s nynějšími krvavými nepokoji ve středoasijském Kazachstánu se opět vynořily debaty o případném členství některých postsovětských republik v Severoatlantické alianci. V nedávné minulosti se podobné úvahy týkaly zejména malé kavkazské Gruzie a nyní je to podstatně větší...


Pondělí 10. ledna 2022


Jana Černochová: Polsko je nejen blízkým spojencem, ale hlavně sousedem

Výrazná tvář Fialovy vlády i Občanské demokratické strany Jana Černochová před nedávnem prohlásila, že koncepce výstavby Armády ČR je dobrou strategií. Problémem ovšem je, že její naplňování vázne. Jejím cílem je, aby armáda měla to, co potřebuje k plnění svých úkolů a spojeneckých závazků. Proto je nutné dosáhnout dvě procenta HDP, což má vznikající...


Pátek 7. ledna 2022



Čtvrtek 6. ledna 2022


Tatra Trucks překročila plán na loňský rok a prodala 1277 vozů

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks za rok 2021 dokázala prodat více vozů, než plánovala, a splnila své závazky vůči partnerům. Zákazníkům dodala celkem 1277 automobilů, získala také zásadní armádní zakázky v zemích NATO, zahájila vývoj vozu s vodíkovým pohonem, ale také oslavila deset let trvání produkce modelové řady Tatra Phoenix.

Taktický přívěs RESCUE TRAILER

RESCUE TRAILER je světově jedinečný rozkládací přívěs určený pro použití v armádě, policii a dalších složkách integrovaného záchranného systému, ale své uplatnění najde také v soukromé sféře. Jedná se o český projekt společnosti Sorsya, přičemž vývoj a výroba probíhá ve spolupráci s nadnárodní skupinou KNOTT-Holding GmbH.


Středa 5. ledna 2022


Budoucnost ruských jaderných ponorek

Na konci minulého roku se v ruském Severodvinsku odehrály pro ruské námořnictvo tři významné události. 21. prosince převzala Tichooceánská flotila do výzbroje ponorku K-552 Kňaz Oleg třídy Borej-A a útočnou ponorku K-573 Novosibirsk třídy Jaseň-M. O čtyři dny později došlo ke spuštění třetího kusu ponorky třídy Borej-A Generalissimus Suvorov na vodu.


Úterý 4. ledna 2022



Pondělí 3. ledna 2022


Jihokorejský tank K2NO v Norsku

Do Norska před několika dny dorazily dva jihokorejské tanky K2NO. Jedná se o norskou variantu tanku K2 Black Panther s norskou vojenskou kamufláži. Norská armáda hodlá již za čtyři roky vyměnit současnou flotilu tanků Leopard 2A4NO. Tank K2NO je jedním ze dvou uchazečů.