feed info

25 článků z ArmádníNoviny.cz

Kdo by se měl stát ruským národním hrdinou?

V roce 2008 se miliony občanů Ruské federace zúčastnily soutěže o „největšího Rusa“. Třetí nejpopulárnější osobností se stal Josif Stalin, kterému chybělo pouze pět a půl tisíce hlasů na prvního středověkého knížete Alexandra Něvského. Na druhé příčce byl reformní premiér z počátku 20. století Petr Stolypin.


Sobota 26. února 2022


Ukrajina horší než Mnichov. Bezradně čekáme na konec hororového filmu

Ze všech stran zní srovnání s Mnichovskou dohodou. Rusko bombarduje Ukrajinu a svět jen zdálky sleduje, jakoby se v kině promítal horor „V moci ďábla“. Tajně doufá - brzy snad bude konec. Také na podzim roku 1938, když se dohodlo o nás bez nás, že odkrojíme Sudety a zůstane nám z rybího těla jen kostra, si Evropa nezajistila mír. Vlk se nažral a koza nezůstala celá....


Čtvrtek 24. února 2022


Bell zahájil výrobu vrtulníku AH-1Z pro České republiku

Společnost Bell Textron Inc., dceřiná firma Textron Inc. (NYSE: TXT), zahájila ve svém montážním středisku v texaském Amarillu výrobu prvního vrtulníku AH-1Z Viper pro Českou republiku. Po zahájení produkce stroje UH-1Y, která započala v červnu minulého roku, se jedná se o další úspěšný krok ve výrobě smíšené letky strojů H-1 pro Českou republiky v rámci...

VÁLKA NA UKRAJINĚ

Speciální diskusní stránka o válce na Ukrajině. Pokud chcete finančně a materiálně pomoci Ukrajině, využijte FaceBook Velvyslanectví Ukrajiny v Praze nebo centrální místo pro materiální a finanční pomoc Ukrajině – STOJÍME ZA UKRAJINOU


Středa 23. února 2022


Vojenské odvody v Polsku a České republice

Za měsíc se osmnáctiletí Poláci dozvědí informace o letošní vojenské lékařské odvodní prohlídce. Povinnost se týká 210 000 mladých lidí. Mezi nimi je velká většina mužů narozených v roce 2003. Armáda také čeká na dobrovolníky starší 18 let. Vojenské odvody proběhnou od 4. dubna do 8. července.


Úterý 22. února 2022


Africký plyn jako řešení evropské plynové krize

Již v roce 1981 se americký prezident Ronald Reagan neúspěšně pokoušel zablokovat stavbu sovětského plynovodu do Evropy. Své západoevropské spojence varoval před rostoucí závislostí na sovětských energetických surovinách. O 41 let později se tato geopolitická diskuze opakuje. Současný prezident USA Joe Biden hrozí postihnout plynovod Nord Stream 2 sankcemi a nutí EU...


Čtvrtek 17. února 2022


Indonésie kupuje stíhačky Rafale a F-15 Eagle II

Indonésie posílí flotilu taktických nadzvukových letadel pomocí nákupů nejnovějšího vybavení z Francie a Spojených států. Indonésie poptává až 42 francouzských stíhaček Rafale a až 38 amerických F-15ID. Definitivně tak padá nákup ruských Su-35S.


Středa 16. února 2022


A-100 Premjer: Ruské létající středisko velení a řízení

Před několika dny se uskutečnil první let nového ruského letounu typu AWACS (Airborne Early Warning and Control) A-100 Premjer se zapnutým radarem. Projekt nového letounu kategorie AWACS je pro ruské ozbrojené síly, vzhledem k jejich aktivitám, jedním z klíčových modernizačních projektů, avšak i zde se projevují západní sankce a projekt nabírá výrazné zpoždění.


Úterý 15. února 2022


Český pseudosatelit STRATOM vyvine firma STRATOSYST

Ministerstvo obrany České republiky (MO ČR) zadalo vývoj „pseudosatelitu“ STRATOM (Stratosférický obrazový systém pro pozorování pozemních cílů) firmě STRATOSYST. Výsledkem vývoje bude komunikační a průzkumná platforma lehčí než vzduch kotvící ve výšce větší než 20 000 metrů.


Pondělí 14. února 2022



Pátek 11. února 2022



Čtvrtek 10. února 2022



Středa 9. února 2022


Střela Cirkon pro ruskou pobřežní obranu

V souvislosti s rozvojem ruských schopností působit na dlouhé vzdálenosti a dokončením státních zkoušek hypersonické střely Cirkon se v ruských médiích objevily informace o vývoji pozemní verze. Podle posledních zpráv se jako nejpravděpodobnější nosič jeví mobilní raketový systém pobřežní obrany K-300P Bastion.


Úterý 8. února 2022


Maďarsko modernizuje Gripeny a uvažuje o druhé bojové letce

Budapešť modernizuje svých 14 víceúčelových taktických letadel Gripen C/D na standard MS20 Block 2. Modernizace umožní zejména zavést nové moderní zbraně vzduch-vzduch i vzduch-země. Navíc Budapešť uvažuje o nákupu druhé bojové letky Gripenů. V úvahu připadají nejnovější verze Gripen E/F.


Pondělí 7. února 2022



Sobota 5. února 2022


Nová kamufláž MAD21 pro české vojáky

Posledních pět let se hned několikrát diskutovala veřejně i mezi odborníky nutnost nové kamufláže. Nejen proto, že česká armáda slouží v jednom a tom samém maskovacím potisku už čtvrt století a jiné členské státy Aliance se stihly převléknout hned několikrát. Změna designu a barev je nutná především kvůli změně prostředí našeho současného a budoucího...


Pátek 4. února 2022



Čtvrtek 3. února 2022


eJLTV: Hybridní verze taktického vozidla JLTV

Americká firma Oshkosh minulý týden zveřejnila novou verzi taktického obrněného vozidla JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) s hybridním diesel-elektrickým pohonem. Stroj s označením eJLTV nabízí nižší spotřebu paliva a možnost tichého provozu.

Írán musí obcházet sankce a blíží se ke kritickému bodu

Íránská ropa se navzdory americkým hospodářským sankcím dostává ke svým zákazníkům. Promyšlený systém přepravy se odehrává v noci, aby se vyhnul odhalení pobřežní stráží Spojených arabských emirátů (SAE). Lodě s nákladem černého zlata připlouvají těsně před teritoriální vody SAE, odkud se přečerpává na větší plavidla.


Středa 2. února 2022


Mali: Rusové přichází, Evropané odchází

V Mali se v posledních měsících zhoršuje bezpečností situace. Nedávný puč upevnil postavení junty vedené plukovníkem Assimi Goitou. Mezinárodní síly se v těchto měsících ocitají pod silným tlakem malijských autorit, které si na pomoc přizvali nechvalně proslulé ruské Wagnerovce. Hrozí tak, že dojde ke zhroucení veškerých mezinárodních aktivit v Mali a celém...


Úterý 1. února 2022