feed info

6 článků z ČT24 - Věda

Austrálie prohlásila koaly za ohrožený druh. Má to pomoci jejich záchraně

Australská vláda prohlásila na části svého území koaly medvídkovité za ohrožený druh. Kabinet tak vyslyšel volání ekologických organizací a badatelů, kteří upozorňovali na rychlý pokles stavu tohoto druhu, jež patří mezi symboly Austrálie, uvedl deník The Guardian. Podle některý odhadů se populace koalů v posledních letech snížila až o třicet procent.

Zemřel Luc Montagnier, objevitel viru HIV. Na konci života se stal oblíbencem dezinformátorů

V 89 letech zemřel francouzský vědec Luc Montagnier, oceněný Nobelovou cenou za lékařství jako spoluobjevitel viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS. Oznámila to francouzská média. Montagnier získal prestižní ocenění za přínos vědě v roce 2008 spolu se svou kolegyní Françoise Barréovou-Sinoussiovou a německým virologem Haraldem zur Hausenem.

Česko středověkým morem moc netrpělo, ukázal inovativní výzkum

Největší středověká pandemie ze 14. století nezasáhla podle vědců všechny regiony stejně. Zatímco například ve Skandinávii měla zdrcující vliv, na českém území při ní pokračoval hospodářský i demografický růst. Ukázala to inovativní metoda analýzy starého rostlinného pylu z různých evropských zemí. Výsledky mezinárodního výzkumu, na kterém se podíleli...