feed info

28 článků z ArmádníNoviny.cz


Středa 30. března 2022



Úterý 29. března 2022



Pondělí 28. března 2022


Rheinmetall rozšiřuje středoevropskou průmyslovou síť

Společnost Rheinmetall v sobotu 26. března slavnostně otevřela první část svého nového strojírenského a výrobního závodu v Zalaegerszegu v západním Maďarsku. Ten nabízí výrobní, výzkumné, vývojové i zkušební kapacity a přinese do regionu stovky nových kvalifikovaných pracovních míst.

Polsko kupuje francouzské průzkumné satelity

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil na Twitteru akvizici dvou francouzských průzkumných satelitů. Současně v Polsku vznikne pozemní segment pro příjem a zpracování dat. Jde o první krok v budování celé konstelace polských průzkumných satelitů.


Pátek 25. března 2022



Čtvrtek 24. března 2022


Důsledky války, kterou Putin rozpoutal na Ukrajině

Již celý měsíc zuří nerovný bratrovražedný boj mezi Ukrajinou a Ruskou federací, která je druhou nejsilnější jadernou mocností světa. Ruský národ, který za druhé světové války přinesl v boji proti hitlerovskému nacismu nesmírné oběti, byl nyní svým vůdcem Vladimírem Putinem vtažen do agresivního vpádu na cizí území. Obyvatelé Ruska přitom zdánlivě působí...

Lightning Carrier koncept americké námořní pěchoty

Americká námořní pěchota (USMC) v dubnu otestuje schopnost většího počtu letounů F-35B (16 až 20) operovat z obojživelného útočného plavidla USS Tripoli (třída America). Cvičení je vyvrcholením snahy Lightning Carrier Concept (LCC) – pomocí kombinace většího počtů F-35B a plavidel America (případně Wasp) vytvořit malé letadlové lodě.


Středa 23. března 2022


Loyal Wingman MQ-28A Ghost Bat

V rámci program ATS (Airpower Teaming System) australská divize firmy Boeing (Boeing Australia) vyvíjí robotické vedené letadlo (Loyal Wingman). V australském letectvu dron ponese jméno MQ-28A Ghost Bat.


Úterý 22. března 2022



Pátek 18. března 2022


Americké protiraketové systémy THAAD pro Německo

Podle tiskové agentury Reuters Německo uvažuje o nákupu výkonného amerického protiraketového systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Jedná se o neoficiální informaci. Jedno je však jisté – Evropa začne masivně investovat do protivzdušné obrany (PVO).


Čtvrtek 17. března 2022


Premiér Petr Fiala je český Winston Churchill

Předseda vlády ČR Petr Fiala je reprezentantem étosu jedné revoluce, k níž se můžeme bez rozpaků přihlásit, totiž revoluce listopadové z roku 1989. Tato změna znamenala „zlomení prokletí, které přinesl českému národu komunismus, a přinesla politické, společenské a kulturní podněty, které jsou pro nás dosud zavazující“. Těmito slovy charakterizuje význam...


Středa 16. března 2022


Turecký proudový dron Bayraktar Kizilelma

Turecká společnost Baykar představila model nového tureckého proudového bojového dronu Bayraktar Kizilelma vyvíjeného v rámci programu MIUS (Muharip Insansiz Ucak Sistemi). První let prototypu je směřován ke 100. výročí založení Turecké republiky (29. říjen 2023).


Úterý 15. března 2022



Čtvrtek 10. března 2022


Břidlicový plyn v Evropské unii - nevyužitá příležitost

V EU se o frakování hodně mluvilo a málo konalo. Většina nadnárodních energetických společností upustila od snah začít s těžbou břidlicového plynu kvůli politickým a společenským faktorům. Rusko-ukrajinská válka bude téměř jistě motivovat unijní státy přehodnotit svou pozici k hydraulickému štěpení, které může snížit jejich závislost na ruském plynu.


Středa 9. března 2022


Litva a Polsko zvedají vojenské výdaje na 3 % HDP

Podle litevského prezidenta Gitanase Nauseda musí jeho země příští rok vydat na obranu minimálně 3 % svého HDP. Stejně tak Jaroslaw Kaczynski, šéf vládnoucí strany Právo a Spravedlnost (PiS), a zřejmě nejdůležitější postava polské politiky, navrhuje zvýšit polské vojenské výdaje na 3 % HDP.


Úterý 8. března 2022


Spojené státy modernizují 608 stíhaček F-16

Americké letectvo (USAF) spustilo jeden z největších modernizačních programů ve své historii – modernizaci 608 stíhaček F-16C/D Block 40/42 a Block 50/52. Program PoBIT (Post Block Integration Team) přijde na 6,3 miliardy dolarů (148 miliard Kč).


Pondělí 7. března 2022


Polsko kupuje britské fregaty Arrowhead 140

Britská firma Babcock International dodá polskému námořnictvu tři fregaty Arrowhead 140 (AH140). Varšava kupuje nové fregaty v rámci programu Miecznik. Na stavbě fregat se podílí polská firma PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa), Thales UK a MBDA UK.


Sobota 5. března 2022



Pátek 4. března 2022


Nové vozidlo MARS pro systém protivzdušné obrany

Česká společnost SVOS, spol. s.r.o. ve spolupráci se švédskou firmou SAAB dokončila testy modulárního vozidla MARS 4x4 ve verzi S-330, které bude sloužit jako platforma pro mobilní systém protivzdušné obrany nové generace SAABu. Spolupráce probíhá od roku 2019 a je přínosem při budování a vytváření partnerství, které může dodávat moderní systémy protivzdušné...


Čtvrtek 3. března 2022


Protitankové střely Brimstone už ve čtvrté generaci

Britské střely Brimstone patří k nejspolehlivějším a současně nejuniverzálnějším protipancéřovým prostředkům současnosti. Jedná se o systém „jedna střela pro více platforem“, který lze odpalovat z nejrůznějších nosičů, od rychlých proudových letounů, útočných vrtulníků, dálkově řízených leteckých systémů až po pozemní a námořní platformy, a to...