feed info

44 článků z OSEL.cz

Diamantové baterie s jaderným odpadem mohou napájet umělé neurony

Umělé neurony mohou do jisté míry nahradit či doplnit původní neurony u řady lidských onemocnění. Energii jim zajistí diamantové betavoltaické baterie, které obsahují uhlík-14 a tritium z jaderných reaktorů. „Věčné“ baterie, které není nutné dobíjet či vyměňovat, by byly pro neurony či implantáty velkou výhrou.


Pondělí 30. května 2022


Synchrotron pomohl vyřešit tajemství sporné fosilie

Japonským vědcům se podařilo do evoluční posloupnosti, vedoucí k suchozemským čtyřnožcům, zařadit malého mořského obratlovce, jehož asi 390 milionů let staré zkameněné otisky mátly paleontology i evoluční biology po dlouhá desetiletí.


Neděle 29. května 2022


NASA nahrála snění supermasivních černých děr

Astronomové vytvořili slyšitelný zvuk z pozorování dvou supermasivních černých děr. Můžete si poslechnout zádumčivé vrnění kosmických monster v centru Kupy galaxií v Perseovi a v centru galaxie M87. Aby byly tyto zvuky slyšet, bylo nutné dramaticky navýšit jejich původní frekvenci.


Sobota 28. května 2022


Poznej sebe sama!

Nejslavnější z výroků, které se připisují Sedmi mudrcům. Prý tak Apollón zdravil poutníka, přicházejícího do Delf. Co to vlastně znamená, to naznačuje odpověď Apollónovi: Jsi. Člověk je totiž jen tak trochu, pořádně je jenom Apollón. Potom se časy změní, přejde se na morální chápání, pak na hledání jistoty v sobě, a nakonec na hledání vlastní identity.


Pátek 27. května 2022


O biolepidla je zájem

Třeba o takové lepidlo z oslí kůže. Lze jím lepit i léčit neduhy spojené s krvácivostí, závratěmi, nespavostí, suchým kašlem,… Nejnovější přírůstek do rodiny biolepidel je z dílny Kibreta Mequaninta a v klinice má nahradit nespolehlivá lepidla na bázi hydrogelů s fibrinem.


Čtvrtek 26. května 2022


Americká armáda testuje robotické obrněnce M113 s raketometem

Nedávného testu pokročilých armádních technologií EDGE 22 se zúčastnilo upravené pásové obrněné vozidlo M113 bez lidské posádky, zato s raketometem Fletcher na laserem naváděné střely. V dohledné budoucnosti by se mohlo objevit velké množství podobných vozidel, protože americké sklady jsou plné těchto vysloužilých obrněnců.

Solární článek s kvantovými jámami dosáhl účinnosti téměř 40 procent

Odborníci amerických laboratoří National Renewable Energy Laboratory (NREL) nedávno vyvinuli nový typ solárního článku s kvantovými jámami, který pokořil rekord v účinnosti solárních článků, které pracují v přirozených podmínkách. Pokud se jim podaří v budoucnu snížit výrobní náklady, mohl by nalézt praktické uplatnění.

Unikátní nálezy ledovcových souvků z Ostravska

V uplynulých 500 000 letech zasáhl severní okraj České republiky dvakrát kontinentální ledovec. Velkou část Evropy pokrýval ledový krunýř o mocnosti přes 3km. Pod jeho tlakem se na skalním podloží vytvořil ledový proud. Tak se k nám dostal materiál z Dánska, severního Německa, Norska, Švédska, Finska, Lotyšska a Estonska. Některé horniny jsou známé pouze ze...


Středa 25. května 2022



Pondělí 23. května 2022


Lunární botanika: V půdě z Měsíce vyrostly první rostliny

Astrobotanici získali materiál z Měsíce, který dovezly mise Apollo 11, 12 a 17. Nezapřeli sklony k zahradničení a vypěstovali v něm huseníček. Ten sice není k jídlu a potěší jen genetiky, ale ukázal nám, co asi tak čekat od lunárního zemědělství. Není nemožné, ale nebude to procházka růžovým sadem.


Sobota 21. května 2022



Pátek 20. května 2022


Noční solární technologie vyrábí elektřinu po západu Slunce

Noc je plná záření, tedy tepelného. Termoradiativní dioda, založená na telluridu rtuti a kadmia, to dokáže využít a vyrábí elektřinu. Prozatím zvládne asi 100 000krát méně než tradiční solární panel, ale prý se to může mnohonásobně zlepšit. Noční solární energetika by mohla vylepšit výkony té denní.

Okno do myšího mozku

Norští vědci zdokonalili miniaturní mikroskop, který umožňuje v reálném čase sledovat neurální aktivitu v mozkové kůře volně se pohybujících laboratorních myšek.

Pozor na mezeru

Že si v dospělosti nejsme všichni rovni, to už nikoho nepřekvapuje. Nás laiky asi překvapí, že už i mezi buňkami embrya si jsou některé buňky rovnější a to již ve stadiu druhého dělení. Nejnovější poznatek o tom, co buňky v prvních krocích života směruje na budoucí dráhu ale překvapil i profesionály. Přitom je to docela prosté – hybatelem buněčné organizace...


Středa 18. května 2022


Obnovená nádhera výzdoby staroegyptského chrámu v Esně

Egyptologové z německé Univerzity v Tübingenu a egyptského Ministerstva cestovního ruchu a historických památek zrekonstruovali dobře zachovanou stropní výzdobu chrámu v Esně, jehož původní stavba z dob vlády Thutmose III (1479–1425 p.n.l.) se nezachovala. Můžeme však obdivovat vstupní vestibul (pronaos) postavený pravděpodobně před původním starším chrámem...


Úterý 17. května 2022


Karety pravé při migraci nejednou bloudí

Výsledky studie, kterou zveřejnil britský odborný měsíčník Journal of The Royal Society Interface naznačují, že navigační schopnosti mořských želv zdaleka nejsou dokonalé a svůj cíl někdy složitě hledají.

Natron spustí masovou výrobu revolučních sodík-iontových baterií

Natron Energy a Clarios v příštím roce zahájí produkci komerčních sodík-iontových baterií v továrně, kde se doposud vyráběly Li-Ion baterie. Sodík-iontové baterie jsou vhodné pro průmyslové aplikace, kde tolik nezáleží na objemu a hmotnosti. Nabízejí superrychlé nabíjení, monstrózní životnost a vysokou bezpečnost.

Sedm mudrců

Legendární kolegium, které mělo reprezentovat moudrost archaického Řecka. Platónova literární fantazie je přivedla také do Delf a další tradice jim připsala řadu moudrých výroků. Přitom jde o reálné postavy, jenže většina těch výroků jim byla připsána dodatečně. Je to specifický žánr „moudrých ponaučení“ a „výroků“.


Pondělí 16. května 2022


Mimozemské Dysonovy sféry bychom mohli nalézt u bílých trpaslíků

Jestli někde v Mléčné dráze funguje pokročilá mimozemská civilizace, která má sklony budovat megastruktury, mohla by je postavit u bílých trpaslíků. Jejich předností je stabilita a dodávání energie po dlouhé miliardy let. Pátrání byla zatím neúspěšná, ale teď se do věci mohou vložit pokročilé infračervené teleskopy jako JWST.