24 článků ze SOBOTY 7.5.2022

Ať Žižkův hrad Kalich opět ožije. Vězňové z litoměřické věznice pomáhají s obnovou zříceniny

Dobrovolníci pomáhají s odkrýváním zříceniny hradu Kalich, který si nedaleko Třebušína na Litoměřicku nechal v roce 1421 postavit husitský vojevůdce Jan Žižka. Dvakrát ročně na hradě pracuje také skupina odsouzených z litoměřické věznice. Ti z úbočí vyzvedávají kameny, které je třeba dostat až na samý vrchol kopce k základům opevnění.

Dříve běžná ryba karas obecný z českých vod mizí. Olomoučtí přírodovědci pomáhají se záchranou

V malém rybníku v areálu olomoucké přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se zabydluje padesát mladých ryb kriticky ohroženého karase obecného. Vysadili je tam v úterý přírodovědci, aby pomohli posílit v přírodě skomírající populaci. Dříve běžného obyvatele českých rybníků a tůní vytlačuje invazivní karas stříbřitý.

Nadační fond ŠKODA AUTO zavádí sdílená jízdní kola do Vrchlabí

Nadační fond ŠKODA AUTO v polovině května spustí ve Vrchlabí projekt sdílených jízdních kol, který se již osvědčil ve dvou dalších lokalitách, kde automobilka provozuje své výrobní závody: v Mladé Boleslavi a okolí a na Rychnovsku. Cílem je prosazovat alternativní a ekologické způsoby cestování, omezit provoz na silnicích a zpříjemnit cesty do práce i ve...