feed info

3 článků z OSEL.cz

Americká armáda testuje robotické obrněnce M113 s raketometem

Nedávného testu pokročilých armádních technologií EDGE 22 se zúčastnilo upravené pásové obrněné vozidlo M113 bez lidské posádky, zato s raketometem Fletcher na laserem naváděné střely. V dohledné budoucnosti by se mohlo objevit velké množství podobných vozidel, protože americké sklady jsou plné těchto vysloužilých obrněnců.

Solární článek s kvantovými jámami dosáhl účinnosti téměř 40 procent

Odborníci amerických laboratoří National Renewable Energy Laboratory (NREL) nedávno vyvinuli nový typ solárního článku s kvantovými jámami, který pokořil rekord v účinnosti solárních článků, které pracují v přirozených podmínkách. Pokud se jim podaří v budoucnu snížit výrobní náklady, mohl by nalézt praktické uplatnění.

Unikátní nálezy ledovcových souvků z Ostravska

V uplynulých 500 000 letech zasáhl severní okraj České republiky dvakrát kontinentální ledovec. Velkou část Evropy pokrýval ledový krunýř o mocnosti přes 3km. Pod jeho tlakem se na skalním podloží vytvořil ledový proud. Tak se k nám dostal materiál z Dánska, severního Německa, Norska, Švédska, Finska, Lotyšska a Estonska. Některé horniny jsou známé pouze ze...