feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Největší elektrárnu ve Vídni bude hlídat robotický pes. Dokáže nahlásit třeba únik plynu

Pracovníci v největší vídeňské elektrárně získají novou posilu. Jejich řady rozšíří robotický pes, který je vybavený kamerami, senzory a umělou inteligencí. Čtyřnohý robot dokáže odhalit některá problémová místa a případné poruchy v elektrárně. Informoval o tom vídeňský energetický podnik, který tím chce zvýšit bezpečnost provozu.

Z armádní střelnice se stalo popraviště, odplatou za Heydricha byla i smrt 73 lidí u Klatov

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v květnu 1942 vyvolal v Protektorátu nemilosrdnou odvetu. Za pomoc parašutistům nebo i jen schvalování atentátu byl jediný trest – smrt. Na popraviště se změnila i armádní střelnice ve Spáleném lese v Lubech u Klatov. Popravy tam začaly přesně před 80 lety, 31. května 1942. Během zhruba jednoho měsíce...

Faráři Huvarovi drtili bachaři prsty u nohou. Jeho příběh je součástí nového Institutu Paměti národa

„Kde má růst srdce, musí tvrdnout dlaně!“ říkával pater Antonín Huvar. Statečný skaut, horník, teolog, vězeň svědomí, který si v 50. letech odseděl deset let. Bachaři mu při jednom výslechu drtili palce u nohou. Farář kvílel bolestí, ale ve skutečnosti se vyšetřovatelům v duchu smál, protože mu dali ve vězení příliš velké boty a on prsty pokrčil.