feed info

20 článků z ArmádníNoviny.cz


Středa 29. června 2022



Úterý 28. června 2022


Heron je hvězda bezpilotních operací izraelského letectva

Uvnitř stanice pro řízení mise Heron na základně izraelského letectva (IAF) v centru Izraele se ikonický bezpilotní letoun tiše pohybuje po obrazovce operátora. Na obrazovce se zobrazují tisíce tras, zakázaných a povolených letových zón a letových parametrů, které jsou označeny kódovými názvy a symboly. Nezasvěcenému člověku to může připadat jako obrovské...

Nasazení raketometů HIMARS na Ukrajině

Z Ukrajiny začínají dennodenně přicházet zprávy o úspěšných úderech ukrajinské armády na klíčové cíle v ruském týlu. Zasaženy byly muniční sklady, velitelská stanoviště a nejnověji ruská vojenská základna v Pěrevalsku. Série úderů se připisuje pouhým čtyřem raketometům M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).


Pondělí 27. června 2022



Sobota 25. června 2022



Čtvrtek 23. června 2022


Finsko: Jsme připraveni na válku s Ruskem

Finové se na ruský útok připravují desítky let. V případě války jsou Finové odhodláni se bránit – řekl to velitel finských ozbrojených sil generál Timo Kivinen. Právě Finsko a Pobaltí se nyní cítí nejvíce ohrožené ruskými imperialistickými ambicemi.


Středa 22. června 2022


TITUS a tatrovky se předvedou návštěvníkům akce Bahna 2022

Společnosti TATRA TRUCKS a TATRA DEFENCE VEHICLE se zúčastní největší společné ukázky současné i historické vojenské techniky s názvem Den pozemního vojska – Bahna 2022. Už 32. ročník se uskuteční v sobotu 25. června od 9 hodin v bývalém vojenském výcvikovém prostoru v lokalitě Bahna u Strašic nedaleko Rokycan.


Úterý 21. června 2022


Polsko kupuje francouzské pontonové mosty

Polská armáda získá moderní pontonové soupravy PFM (Pont Flottant Motorisé) od francouzské firmy CNIM (Constructions Industrielles de la Méditerranée). Cena kontraktu je 1,5 miliardy zlotých (osm miliard korun). Význam překonávání vodních překážek a nutnost moderních pontonových souprav jasně ukazuje válka na Ukrajině.


Pondělí 20. června 2022


Heron – Bdělý strážce izraelského letectva

Za hodinu nastává svítání a chladný lednový vzduch je svěží a vlhký. Uvnitř rušné řídící místnosti na základně izraelského letectva IAF (Israel Air Force) ve středním Izraeli se tři mladí operátoři bezpilotního letounu věnují komunikaci s řízením pozemního a letového provozu. Procházejí také kontrolní seznam podle přesného a předem stanoveného postupu.


Pátek 17. června 2022



Čtvrtek 16. června 2022


Mocenské boje v Kremlu nejsou smyšlenkou

Ruská federace a její vedení, které před čtyřmi měsíci rozpoutalo proti sousední Ukrajině krvavou válku, není ani zdaleka tak jednotným monolitem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pod povrchem „bublají“ neshody, které mohou v relativně blízké době přerůst ve viditelné spory s nejistým koncem.

Německé víceúčelové obrněné vozidlo Boxer

Německá společnost KMW (Krauss-Maffei Wegmann) představila pásovou verzi víceúčelové kolové obrněné platformy Boxer 8×8. Pasový Boxer vyniká stejnou modularitou – může využít všechny moduly vyvinuté pro kolovou verzi. KMW navíc představila nový modul se 120mm kanonem L/44.


Středa 15. června 2022



Pondělí 13. června 2022


Rheinmetall na veletrhu Eurosatory 2022 prezentuje nový tank KF51 Panther

Na veletrhu Eurosatory v Paříži byl 13. června ve 14:00 slavnostně představen nový tank KF51, nejnovější přírůstek do rodiny pásových obrněných vozidel od společnosti Rheinmetall, který bude měnit pravidla hry na bojištích budoucnosti. Platforma nastavuje nové standardy ve všech kategoriích – bojové účinnosti, schopnosti přežití, mobility, síťové dostupnosti i...


Čtvrtek 9. června 2022


Tvrdý souboj tajných služeb Ukrajiny a Ruska

Již čtvrtým měsícem zuří na východě Evropy krvavý konflikt s mnoha tisíci mrtvými a rovněž s obrovskými materiálními škodami. Celý konflikt vyvolalo Putinovo Rusko, jaderná velmoc, která bez vyhlášení války přepadla v noci 24. února 2022 podstatně menší sousední Ukrajinu. Součástí nelítostné války mezi těmito dvěma státy se slovanským obyvatelstvem je...


Středa 8. června 2022



Úterý 7. června 2022



Čtvrtek 2. června 2022