feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Je libo čmeláka? Hodí se na opylování skleníků, trubci po oplodnění královny už jen sosají nektar

Jediný laboratorní chov čmeláků v Česku najdete deset kilometrů na západ od Brna v areálu zemědělského výzkumného ústavu v obci Troubsko. V zatemněných místnostech se tam líhnou statisíce čmeláků. Část čmeláků končí u zemědělců, ostatní si vyzvedávají nadšenci, kteří si čmelíny, čmeláčí domečky, umisťují na zahrádky.

Ztrátou Podkarpatské Rusi se Československo stalo vazalským státem Sovětského svazu, říká historik

Ještě před koncem druhé světové války patřila k Československu, respektive k první republice i Podkarpatská Rus. Toto území bylo centrem zájmů i sousedních zemí a stalo se centrem řady investic – do veřejné správy, školství, ale také sem přijížděli noví učitelé, úředníci a umělci, mezi kterými byl například Ivan Olbracht.

Roky věřila, že matka je mrtvá. Příběh Ireny a její rodiny, kterou pronásledovali nacisté i komunisté

Krátce po atentátu na zastupujícího říšského protektora, prominentního nacistu a SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha vpadli do bytu Peškových v pražské Liliové ulici č.p. 14 němečtí vojáci či policisté. Prohledali domácnost a odvedli Idu Peškovou se dvěma dětmi, jedenáctiletou Irenou a o rok mladším Otou. Všichni skončili ve vězení.

Padevět: Bez Pražského povstání by asi bylo víc masakrů. Ty předznamenaly zvěrstva na Němcích

Jiří Padevět letos vydal dvě knihy – 1945 a Kronika Protektorátu. „Tím, že zpracovávám ty hrůzy, si daleko líp uvědomuju, že pořád žijeme v dobrém světě,“ přibližuje, co ho na období druhé světové války zajímá. „Jenže než jsem knížku 1945 vydal, začala válka na Ukrajině. A ukázalo se, že ty příběhy jsou platné pořád, můžou se stát kdykoliv a...