feed info

113 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Soukromé firmy jako Twitter privatizovaly veřejný prostor a my s tím zatím nic neuděláme, říká expert

Twitter pod vedením miliardáře Elona Muska přestal regulovat dezinformace související s covidem-19. Ještě dříve odblokoval účet Donaldu Trumpovi a mimo jiné zrušil bruselskou kancelář, která síti pomáhala s bojem proti dezinformacím. Vedou opatření, která Musk prosazuje, opravdu k důslednějšímu dodržování svobody slova?

3D modely orgánů nebo speciální brýle přímo na operačním sále. V IKEM využívají virtuální realitu

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny rozšíří využití virtuální reality. Pomáhá lékařům v přípravě na složité operace. Doposud ji použili ve víc než stovce případů. Nový software umožňuje vidět modely orgánů i u pacientů v akutních stavech. Díky takzvané rozšířené realitě navíc mají doktoři speciální brýle nasazené přímo na...


Úterý 29. listopadu 2022


Konec boje proti dezinformacím o covidu. Twitter zrušil politiku ověřování jednotlivých tweetů

Sociální síť Twitter zrušila politiku, jejímž cílem bylo bojovat proti dezinformacím souvisejícím s nemocí covid-19 na její platformě. Oznámil to Twitter v aktualizaci na své internetové stránce. Je to další ze změn po převzetí společnosti Twitter Elonem Muskem, který slíbil prosazování svobody projevu na sociální síti.


Pondělí 28. listopadu 2022


Čeští vědci vyvinuli senzor pro analýzu chůze. I drobné odchylky mohou lékařům pomoct v diagnóze

Královéhradečtí neurologové vymýšlí unikátní způsob vyhodnocování lidské chůze. I nepatrné odchylky totiž můžou hodně napovědět o zdravotním stavu lidí s roztroušenou sklerózou nebo s Parkinsonovou chorobou. Vědci se svojí prací uspěli v soutěži Czech DIGI@MED Award, která oceňuje české inovátory v medicíně.

Šancí letět do vesmíru bude přibývat, otázkou jsou ale peníze, míní český astronaut Svoboda

Příležitostí letět do vesmíru bude v příštích deseti letech přibývat, otázkou je ale financování kosmických letů, řekl v pondělí novinářům na čáslavské letecké základně český armádní pilot a záložní astronaut Evropské kosmické agentury Aleš Svoboda. Jistotu, že poletí do vesmíru, nemají podle něj ani vybraní kariérní astronauti.


Neděle 27. listopadu 2022


Domácí oltář pro tajemné obřady? Překvapivé nálezy odkryli archeologové na stavbě dálnice

Mezi lidmi panuje představa, že co je staré, to leží hluboko pod povrchem Země. Pokud se ale archeologové pohybují v místech, kde od doby pravěké už nebylo nic jiného nežli pole, nebo pokud se nejedná o údolí, kam by se postupně usazovaly půdní splachy, může se stát, že tisíce let stará pohřebiště nebo sídliště nacházejí hned pod ornicí.

Za sekvoji nemusíme do severní Ameriky. Brno se může pochlubit soukromým sekvojovým lesoparkem

Sekvoje, neboli mamutí stromy jsou staré již tisíce let, a nerostou jen v severní Americe. Zřejmě největší porost těchto stromů v Evropě najdete v Brně. Přesněji pak v lesích na jeho severním okraji. Zatím ale nedosahují výšky ani mohutnosti svých severoamerických příbuzných. Ty nejstarší totiž teprve před pěti vysadil milovník těchto stromů, Lukáš Maršálek.


Sobota 26. listopadu 2022


Loď Orion bude týden kroužit kolem Měsíce. V pátek byla asi 380 tisíc kilometrů daleko od Země

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer našeho času na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak začne cestu zpět na Zemi, uvedla agentura AP. Cesta kosmické lodě má prověřit podmínky pro návrat astronatů na Měsíc.


Pátek 25. listopadu 2022



Čtvrtek 24. listopadu 2022


V procesu se Slánským se projevila vlna antisemitských nálad. Židé se stali nepřáteli režimu

Pouhých sedm let od konce druhé světové války stálo ve vykonstruovaném procesu před soudem jedenáct obžalovaných židovského původu. Jejich opětovné pronásledování zneklidňovalo celý svět. Antisemitské pozadí procesu s takzvaným protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského přibližuje čtvrtý díl seriálu Radiožurnálu k 70. výročí jednoho z největších...


Středa 23. listopadu 2022


Od přátelství ke zradě. Jak vypadala společná cesta Gottwalda a Slánského

Spojovalo je budování socialismu v Československu i nekritický obdiv ke Stalinovi a Sovětskému svazu. Mezi dvěma nejmocnějšími muži komunistické strany - Klementem Gottwaldem a Rudolfem Slánským bylo zpočátku mnohaleté přátelství. Přesto Gottwald nakonec neváhal Slánského obětovat. Právě jejich vztahu je věnovaný středeční díl našeho seriálu.

Expert Spratek: Svoboda je ideální kandidát. Možnost, že nový český astronaut poletí do vesmíru je ale malá

Po více než 40 letech je možné, že Čech poletí do vesmíru. Pilota české armády Aleše Svobodu vybrala mezi nové astronauty Evropská vesmírná agentura. Dostal se ale mezi náhradníky. Svoboda je kapitánem letectva v české armádě. Výběrového řízení se zúčastnilo více než 22 500 uchazečů. Mezi nimi bylo 200 Čechů. Pro Radiožurnál o tom mluvil Jan Spratek, odborný...

Česko má po desítkách let astronauta. Pilot Svoboda je v záložním týmu Evropské vesmírné agentury

Ve středu byl v paláci Grand Palais Éphémère v Paříži vyhlášen nový ročník astronautů Evropské vesmírné agentury. Výběr zahrnuje profesionální astronauty, astronauty v záloze i astronauty s tělesným postižením pro studii proveditelnosti. Jedním z vybraných astronautů je i český pilot Aleš Svoboda. Jak připomíná Česká televize, jedná se o prvního českého...