22 článků z NEDĚLE 19.3.2023

Studentský CubeSat na tužkové baterie

Podle NASA krouží nad hlavami lidí kromě tisíců aktivních družic i bezpočet větších či menších úlomků kosmické tříště. Podle webu NASA je sledováno okolo 30 000 objektů, kterým průměrně trvá 25 let, než na dráze klesnou tak nízko, aby shořely v atmosféře. S tím, jak se snižují náklady na stavbu družic, která je dostupnější než kdy dříve, mělo by se...

Kybernetické útoky se přesouvají z východu do zemí NATO. Důvodem je podpora Ukrajiny, míní odborník

Zatímco na začátku ruské invaze počet kybernetických útoků na Ukrajině výrazně narostl, od října loňského roku se tam aktivita hackerů postupně snižovala. Vyplývá to z analýzy společnosti Check Point Software Technologies, která naopak zaznamenala nárůst kybernetických útoků ve státech Severoatlantické aliance včetně Česka. Na co nejvíc hackeři útočili?

Mně se oškliví každý dotek mužského. Příběh Jarmily Semotamové, vězněné za to, že neudala rodiče

Příběhy jsou tentokrát věnovány vzpomínkám 89leté Jarmily Semotamové ze Znojma. V roce 1952, kdy zapálení českoslovenští komunisté naplno budovali lepší svět, byla jako devatenáctiletá dívka z politických důvodů zatčena a týrána svými vyšetřovateli. Ve znojemské věznici se na ní i na její matce Anastazii dopustili bachaři sexuálního násilí.