feed info

36 článků z ArmádníNoviny.cz

NATO vojensky nepomůže Pobaltí bez dobytí ruského Kaliningradu

Doktor Jacek Bartosiak je v Polsku veřejně velmi aktivní a je vlivným „mentorem“ polského veřejného „geopolitického“ mínění. V listopadovém rozhovoru pro polské Radio WNET se doktor Bartosiak věnoval hlavnímu bezpečnostnímu problému Pobaltí ‒ alianční pomoc Litvě, Lotyšsku a Estonsku není možná bez dobytí ruského Kaliningradu (bývalého polského Královce).


Pondělí 30. prosince 2019


NÁZOR: Armáda ČR musí budovat funkční jednotky

Před mnoha lety se bouřlivě diskutovalo o typu kolového bojového vozidla pěchoty (KBVP) Pandur vs. Patria. Nakonec to bylo vlastně jedno. Dodnes nemáme plně funkční mechanizované kolové uskupení ani brigádní, ani praporní. Máme jen neúplná torza a pokud je doplníme chybějícími zbraněmi z jiných jednotek, dostaneme zvláštní „slepence“ na různých platformách. To...


Pátek 27. prosince 2019



Čtvrtek 26. prosince 2019



Středa 25. prosince 2019


Rusové přišli o první sériovou stíhačku Su-57

Ráno 24. prosince tisková služba Spojené korporace výrobců letadel (OAK) informovala o nehodě letounu Su-57. Stroj se zřítil poblíž města Komsomolsk na Amuru během zkušebního letu asi 111 km od letiště Dzemgi. Přesné datum a čas nehody ale nejsou známy.


Pondělí 23. prosince 2019


Ruská tajná služba FSB prověří projekt tanku Armata

Zpravodajský účet Kremlevskij mamkoved působící na sociální sítí Telegram informoval o zahájení vyšetřování Aleksandra Potapova, generálního ředitele Uralvagonzavodu (UVZ). Státní orgány se domnívají, že Potapov nezajistil vytvoření kapacit pro výrobu tanků Armata a zároveň nezákonně operoval s desítkami miliard rublů určených na projekt Aramata.


Pátek 20. prosince 2019



Čtvrtek 19. prosince 2019



Středa 18. prosince 2019


Mine Kafon Drone: Drony pro boj proti minám

Afghánští bratři Masoud a Mahmoud Hassani, kteří nyní se svou firmou Mine Kafon působí v Nizozemsku, originálním způsobem vyřešili problém s likvidací min. Jejich protiminový dron Mine Kafon Drone (MKD) miny nejen najde, ale také je bezpečně zlikviduje.

RECENZE: Obuv AKU Tactical Spider. CQB Specialista

Doba, kdy měl voják k dispozici pouze jeden typ obuvi, je už naštěstí dávno pryč. Nyní si může vybírat z poměrně solidního množství různých značek i různých provedení vojenských bot. A to pro některé může být někdy i trochu dilema. Ne každá bota se totiž hodí na každý úkol. Na některé akce je vhodnější si vzít těžkou botu, na jiné operace je lepší...


Úterý 17. prosince 2019


Američané nabízejí ČR letouny F-35A Lightning II. Kolik to bude stát?

V roce 2027, resp. v roce 2029 (v případě využití opce), končí pronájem 14 švédských stíhaček JAS-39C/D Gripen. Již nyní je nejvyšší čas mluvit o dalším osudu nazdvukových taktických bojových letadel ve Vzdušných silách Armády České republiky (VzS AČR). Podle dnešního článku na Aktuálně.cz se České republice nabízí možnost koupit „stíhačky“ F-35...


Pondělí 16. prosince 2019


Podepsáno! Armáda ČR získá americké vrtulníky Viper a Venom

Ministr obrany Lubomír Metnar ve čtvrtek večer společně s americkým ministrem obrany Markem Esperem podepsali mezivládní dohodu o nákupu dvanácti amerických vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom pro českou armádu za 14,6 miliardy korun. Armáda ČR získá špičkové, bojem ověřené stroje a také přístup k rozsáhlým bojovým zkušenostem americké námořní pěchoty.

Geopolitická realita: Krásný svět vytvořený USA končí

V dnešním článku opět přinášíme pohled na polské pojetí geopolitiky. Jacziek Bartosiak v nedávném emotivním vystoupení popsal geopolitickou realitu střední a východní Evropy. Podle Bartosiaka „krásný svět vytvořený Spojenými státy končí“ a je třeba se zamyslet, jak v tomto novém světě obstát.


Sobota 14. prosince 2019


Nové dvoutaktní dieselové motory pro americká obrněná vozidla

Americké Tankové centrum pro výzkum, vývoj a konstrukci TARDEC (Tank Automotive Research, Development and Engineering Center) vyvíjí v rámci programu APD (Advanced Powertrain Demonstrator) demonstrační pohonnou jednotku (power-pack) o výkonu 745 kW (1000 koní). APD je předobrazem nové generace motorů pro americká obrněná vozidla.


Pátek 13. prosince 2019



Čtvrtek 12. prosince 2019


Hodinky Traser pro Národní protidrogovou centrálu

Článek představuje vznik a realizaci projektu hodinek na míru pro Národní protidrogovou centrálu (NPC). V úvodu člen NPC popisuje původ projektu, výběr konkrétních hodinek a následný proces od návrhu až po dodání. V druhé části Jiří Štencek, jednatel společnosti Helveti s.r.o., přibližuje značku Traser, materiály, parametry a technologie Trigalight a GunMetal.


Středa 11. prosince 2019


MGCS: Nový evropský tank v roce 2035

Německé ministerstvo obrany oficiálně potvrdilo, že nový německo-francouzský tank MGCS (Main Ground Combat System) vstoupí k jednotkám v roce 2035. MGCS nahradí ve Francii tanky Leclerc a v Německu tanky Leopard 2.


Úterý 10. prosince 2019


SIPRI: Nejúspěšnější zbrojní firmy roku 2018

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) zveřejnil další roční žebříček 100 prodejně nejúspěšnějších vojensko-průmyslových společností. V žebříčku pro roku 2018 jasně dominují americké firmy. Chybí ale čínští zástupci, od kterých nebylo možné získat relevantní údaje.