feed info

39 článků z ArmádníNoviny.cz

ROZHOVOR: Planetární vyhledávač a expanze lidí do vesmíru

Snad již dnes z americké půdy, po dlouhých devíti letech, vynese raketa Falcon 9 v soukromé lodi Crew Dragon první dva americké kosmonauty. Tento start je bez nadsázky předzvěstí větší expanze lidí do kosmického prostoru. Při této příležitosti jsme se zeptali komentátora Mariana Kechlibara, jakou budoucnost nám současný entuziasmus v kosmonautice může přinést.

První tanky Leopard 2PL pro polskou armádu

Polská armáda 8. května dokončila vojskové zkoušky tanků Leopard 2A4 modernizovaných na standard Leopard 2PL. Koncern PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) polské armádě již předala tři tanky Leopard 2PL, předávka dalších dvou se očekává následující týden.


Pátek 29. května 2020



Čtvrtek 28. května 2020


Type-X: Robotické bojové vozidlo z Estonska

Estonská společnost Milrem Robotics na podzim letošního roku začne testovat prototyp nového bojového robotického vozidla RCV (Robotic Combat Vehicle) Type-X. Firma Milem Robotics si již ve světě vydobyla ostruhy s prodejně úspěšnou univerzální robotickou platformou THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System).


Středa 27. května 2020


KOMENTÁŘ: Ruský člověk a jeho nevyzpytatelná duše

Ruským lidem můžete být okouzleni i zklamáni, můžete od něj očekávat neočekávané, je schopen k sobě vzbuzovat silnou lásku i silnou nenávist. Tak se o svých krajanech vyjádřil ruský křesťanský filozof Nikolaj Alexandrovič Berďajev (1874 až 1948). Podobně jako další velké ruské osobnosti, procházel i tento myslitel různými obdobími vnitřních názorových...


Úterý 26. května 2020


ROZHOVOR: Věříme, že vzájemná pomoc je nejkratší cestou k úspěchu

4. brigáda rychlého nasazení je pojem nejen mezi vojáky, ale i mezi veřejností. Aktuálně její příslušníci působí na třech světových kontinentech a zapojují se i do krizových situací v České republice – naposledy pomáhali zvládnout koronavirovou krizi. „Věříme, že vzájemná pomoc je nejkratší cestou k úspěchu. Zapojeni jsou doslova všichni,“ říká v...


Pondělí 25. května 2020


Pancéřovaný TRITON na podvozku Tatra pro české hasiče

V polovině února tohoto roku dostali hasiči Záchranného útvaru Hlučín nový unikátní pancéřovaný speciál CZS 15 TRITON na podvozku Tatra. Je výsledkem vývoje a práce několika českých firem, a Hasičský záchranný sbor České republiky tak disponuje dalším typem vozidla pro zásahy v extrémních podmínkách a nebezpečném prostředí.


Pátek 22. května 2020



Čtvrtek 21. května 2020