feed info

43 článků z ArmádníNoviny.cz

Zneužívání armády proti odpůrcům komunistického režimu

Záhy po převzetí moci v únoru 1948 začali českoslovenští komunisté budovat represivní model socialismu, v němž připadla důležitá úloha nejrůznějším formám politického útlaku. Tyto represe se staly přesně po vzoru Stalinova Sovětského svazu nedílnou součástí oficiální politiky nové moci.


Pondělí 29. června 2020


Evropské multidoménové bojiště

Pentagon a americké pozemní síly (US Army) od roku 2016 pracují na novém operačním konceptu multidoménové bitvy (Multi Domain Battle). Koncept pomůže udržet americký vojenský vliv nad nejvýchodnějšími evropskými částmi Aliance. Multi Domain Battle nahrazuje operační koncept Air-Land Battle z 80. let minulého století. Text vychází z polského článku Multi Domain Battle...


Pátek 26. června 2020


Sedm hladových let. Kanada modernizuje stíhačky CF-18 Hornet

Kanaďané chystají upgrade svých letounů CF-18 Hornet (oficiální kanadské vojenské označení CF-188). Připojí se k nim i stroje, které druhá největší země na světě nedávno nakoupila z Austrálie. Část stíhaček v lepším stavu dostane modernější vybavení. Jde však o nouzové řešení a oddálení nevyhnutelného kroku ‒ nákupu nových stíhaček.


Čtvrtek 25. června 2020



Středa 24. června 2020


Rusko: Není maršál jako maršál, není generál jako generál

Nažehlená uniforma, naleštěné kožené holínky a vojenská vyznamenání hrály v carském Rusku a v bývalém Sovětském svazu samozřejmě velkou roli. I v nynější Putinově říši je armáda mimořádně důležitá. Na rozdíl od českých zemí byla v Rusku přítomnost vysokého armádního důstojníka v lepší společnosti vždy považována za prestižní událost.


Úterý 23. června 2020


Australané dokončili obnovu fregaty Anzac

Královské australské námořnictvo postupně modernizuje osm fregat třídy Anzac, které nakoupilo na přelomu století. Nejdůležitější bod přestavby je výměna radarového stěžně. Lodě po refitu zůstanou ve službě do 30. let tohoto století.

Kopečný: Geopolitické soupeření o vesmír už běží. A Češi jsou u toho

Mocnosti soupeří o nové geopolitické rozložení sil a ze Země se soutěžení přesouvá do vesmíru. Státy proto budují vesmírné jednotky a investují do technologií zvyšujících jejich bezpečnost i ekonomickou převahu. Pro Evropskou unii i NATO se vesmírné technologie stávají prioritou a vědci i instituce z České republiky značnou měrou přispívají k jejich rozvoji....


Pondělí 22. června 2020


Estonská firma Milrem Robotics robotizuje mechanizovanou pěchotu

Estonská Milrem Robotics před pár dny představila robotické vozidlo Type-X s belgickým bojovým modulem Cockerill Protected Weapons Station Gen. 2 (CPWS Gen. 2). Současně estonská společnost pracuje v rámci projektu iMUGS (Integrated Modular Unmanned Ground System) na rozvoji společných evropských robotických technologií.

Protivzdušná obrana České republiky: NASAMS vs. SPYDER

Armáda České republiky (AČR) se připravuje na výměnu zastaralých protiletadlových raketových kompletů 2K12 Kub. Pro nákup čtyř nových baterií protivzdušné obrany (PVO) krátkého dosahu SHORAD (Shot Range Air Defence) Ministerstvo obrany ČR (MO ČR) vyčlenilo deset miliard korun. Mezi největší favority patří americko-norský systém NASAMS a izraelský SPYDER.


Čtvrtek 18. června 2020


Americké hlídkové lodě Mark VI pro Ukrajinu

Americká agentura pro vojenskou spolupráci DSCA (Defense Security Cooperation Agency) schválila potenciální prodej 16 hlídkových lodí Mark VI pro ukrajinské námořnictvo. Současně Kongres schválil další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 250 milionů dolarů.


Středa 17. června 2020


Srbská armáda získá modernizované tanky M-84 AS1

Dne 8. června 2020 srbský ministr obrany Alexandr Vulin a náčelník generálního štábu srbských ozbrojených sil generál Milan Mojsilovic zhlédli prezentaci modernizovaného tanku M-84 AS1 ve vojenském opravárenském podniku Čačak. Ruský tankový blog Gur Khan attacks! označil M-84 AS1 za ještě pokročilejší modernizaci tanku T-72, než představuje ruský T-72B3.


Úterý 16. června 2020


Che Guevara a Arnaldo Ochoa byli spolubojovníky s tragickým koncem

Kuba, ostrovní stát v Karibském moři, který se nachází přibližně 150 kilometrů od břehů USA, přitahuje dodnes pozornost svým politickým systémem a také některými osobnostmi, jež jsou s revolucí proti zkorumpovanému režimu Fulgencia Batisty nějakým způsobem úzce spjaty. Nejde přitom jen o sebestředného Fidela Castra či jeho pragmatičtějšího bratra Raúla.


Pondělí 15. června 2020


Plukovník Vávra: Zjišťujeme, co 15 000 veteránů trápí, a chystáme změny

Od začátku devadesátých let se Česká republika zapojila do řady misí, z nichž vzešli novodobí váleční veteráni. Celkem je v tuzemsku 15 200 válečných veteránů a pečuje o ně ministerstvo obrany. „To ale nemá v gesci ani sociální služby ani zdravotnictví a je pro něj obtížné poskytnout veteránům takovou péči, kterou potřebují, proto bychom uvítali zapojení i...


Pátek 12. června 2020


DECON – nový dekontaminační speciál na podvozku Tatra

Šternberský podnik Excalibur Army za poslední roky představil řadu novinek v oblasti vojenských a speciálních vozidel. Minulý rok to byl například mostní automobil AM-70 EX nebo obrněné vozidlo Patriot II 4x4, včetně jeho požární průzkumné verze Triton. Další aktuální novinkou je dekontaminační vozidlo DECON na podvozku Tatra Force.


Čtvrtek 11. června 2020



Středa 10. června 2020


Role armády na Kubě je stále mimořádná

Legendární kubánský generál José Ramón Fernández, který počátkem 60. let sehrál klíčovou roli při vytvoření nové armády komunistické Kuby, zemřel v lednu 2019 v požehnaném věku 95 let. Brigádní generál Fernández byl rovněž hlavním strůjcem porážky kubánských exulantů na Playa Giron v Zátoce sviní, kteří se v dubnu 1961 (17.–19. dubna) neúspěšně...


Úterý 9. června 2020


Polsko-americké cvičení Defender-Europe 20 Plus

V těchto dnech probíhá polsko-americké brigádní cvičení Defender-Europe 20 Plus. Jde o „pohrobka“ plánovaného obřího cvičení Defender-Europe 20. V rámci Defender-Europe 20 Plus celkově 6000 amerických a polských vojáků cvičí v polském výcvikovém prostoru Drawsko Pomorskie.

Drak proti Slunci: čínské námořnictvo přerostlo japonské

Čínská válečná flotila definitivně překonala japonské námořní sebeobranné síly ve většině důležitých kritérií. Je mezi nimi počet velkých hladinových plavidel, celková tonáž i palebná síla. Zatímco Peking intenzivně budoval nové válečné lodě, růst japonského námořnictva stagnoval.


Pondělí 8. června 2020


Sklenář: Byli jsme u hranic, v domovech pro seniory i u hasičů

Vojáci byli v posledních týdnech více vidět. Posílili policisty u hranici, pomáhali zdravotníkům, zapojili se do odběrů vzorků testujících přítomnost koronaviru, pracovali v domovech pro seniory. Zároveň plnili i své běžné povinnosti. „I přes omezení probíhal nábor nováčků, kteří prošli zkráceným výcvikem. Nezapomněli jsme ani na připomínku sedmdesáti pěti...

D-LBO: Německá cesta k armádě 21. století

Program D-LBO (Digitalisierung – Landbasierte Operationen) je modernizační program německých pozemních sil. Jedná se o obdobu francouzského programu SCORPION (Synergie du COntact Renforcée par la Polyvalence et l'infovalorisatiON). Oba programy chtějí pomocí moderních technologií revolučně zlepšit situační povědomí všech bojových prvků svých pozemních sil.


Pátek 5. června 2020


Houfnice CAESAR pro Armádu České republiky

Ministerstvo obrany České republiky (MO ČR) začne s francouzskou společností Nexter Systems vyjednávat podmínky dodávek 52 samohybných kolových houfnic CAESAR 8×8. Francouzské houfnice v české armádě nahradí samohybné kanónové houfnice vz. 77 Dana.

KOMENTÁŘ: Klíč k ruské duši a pravoslaví

Přes mimořádně tvrdé represe proti pravoslavné církvi a jejím představitelům za komunismu zažívá ruské pravoslaví jakýsi zlatý věk. Budují se nové mohutné chrámy, vedení státu včetně prezidenta navštěvuje bohoslužby, duchovní žehnají nejen příslušníkům armády, ale také zbraním, dokonce i zbraňovým systémům hromadného ničení.


Čtvrtek 4. června 2020


Vojenské technické muzeum Lešany – zahájení sezóny 2020

Dne 30. května 2020 v 9:30 hod. se letos poprvé otevřely brány Vojenského technického muzea Lešany – spadajícího pod Vojenský historický ústav Praha. Bohužel kvůli trvajícím opatřením souvisejícími s koronavirovou epidemií se sice nekonalo každoroční slavnostní zahájení muzejní sezóny, které se koná často za účasti premiéra, ministra obrany a různých...


Středa 3. června 2020



Úterý 2. června 2020



Pondělí 1. června 2020