feed info

386 článků z ArmádníNoviny.cz

Abakan: Rusové vyvážejí protiraketovou obranu

Ruský koncern Almaz-Antěj nedávno oficiálně představil nový prostředek protiraketové obrany označovaný jako Abakan. Dle ruské klasifikace se jedná o tzv. nestrategický systém protiraketové obrany. Abakan je primárně určen pro export, nicméně výrobce nevyloučil možnost akvizice Abakanu ruskou armádou.


Úterý 28. prosince 2021


Romové v odboji: Zlu a nenávisti je třeba se aktivně postavit

Na mezinárodní konferenci konané ve dnech 10. a 11. března v německém Heidelbergu opakovaně zaznělo, že žijeme v době, kdy nacionalismus, anticikanismus a antisemitismus jsou na vzestupu napříč celou Evropou. Lidé jsou nejen verbálně napadáni, ale dokonce i zabíjeni kvůli svému původu, barvě kůže nebo náboženství.


Pondělí 27. prosince 2021



Čtvrtek 23. prosince 2021



Středa 22. prosince 2021


Lavrov: Zastánci vstupu Gruzie do NATO si hrají s ohněm

Rusko se naučilo chytře kombinovat zahraničněpolitické nástroje k prosazování svých bezpečnostních zájmů. Ruská strategie v blízkém zahraničí využívá dvojznačnou a nesouvislou západní politiku, která selhává ve stanovení pevného jízdního řádu pro přijetí do NATO. Příklad Gruzie ukazuje, jaké prostředky má Moskva k dispozici a jak společně podrývají...


Úterý 21. prosince 2021


Střely vzduch-vzduch IRIS-T pro maďarské Gripeny

Maďarsko již zvolilo podobu svého bojového letectva – ponechá si švédské stíhačky Gripen. Budapešť proto hodlá neustále rozšiřovat schopnosti svých Gripenů. Důležitým krokem je zavedení pokročilé střely vzduch-vzduch krátkého dosahu IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled).


Pondělí 20. prosince 2021



Pátek 17. prosince 2021


Stržení Mariánského sloupu inicioval radikální socialista

Základní kámen Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze byl položen po skončení třicetileté války v roce 1650. Raně barokní pískovcový sloup se sochou Neposkvrněné Panny Marie a s dalšími sochami na čtyřech soklech kolem sloupu byl postavený za panování císaře Ferdinanda III.


Čtvrtek 16. prosince 2021


Lasery amerického námořnictva

Americké námořnictvo se vzhledem k nárůstu asymetrických hrozeb ze strany Číny, Ruska a v neposlední řadě také Íránu v posledních letech zabývá několika projekty laserových systémů, jejichž účelem je mj. doplnění stávajících prostředků protivzdušné obrany (PVO) na plavidlech amerického námořnictva.