feed info

39 článků z ArmádníNoviny.cz


Pátek 26. února 2021


Řidička panduru: Vyměnit kolo umím, nezvedáme ho nad hlavu

Místo za kancelářský stůl usedá desátnice Barbora Kysilková už několik let za volant dvacetitunového panduru. Jako řidička u 41. mechanizovaného praporu v Žatci musí perfektně ovládat nejen samotné vozidlo, ale také jeho údržbu. Zvládnout musí třeba i výměnu kola. „Samozřejmě jsem se bála, byla jsem si vědoma váhy kola, ale kolegové mi předali různé fígle....


Čtvrtek 25. února 2021


Leopard 2A7A1: Izraelský APS Trophy pro německé tanky

Německé ministerstvo obrany pro tanky Leopard 2 nakoupí aktivní obranný systém APS (Active Protection System) Trophy od izraelské společnosti Rafael Advanced Defense Systems (Rafael ADS). V první fázi Bundeswehr vylepší 17 operačních tanků na nový standard Leopard 2A7A1. Trophy u Leopardů posílí ochranu i útočné schopnosti.

Hybridní válka – užitečný termín nebo prázdný pojem?

Od ruského obsazení Krymského poloostrova v roce 2014 se ve veřejném prostoru začal objevovat pojem „hybridní válka“, který popisoval právě ruské akce na Krymu a později východě Ukrajiny. Má smysl v dnešní době tento termín používat? Jaké jsou hlavní problémy pojmu „hybridní válka“?


Středa 24. února 2021



Úterý 23. února 2021


Josef Mašín: Trump byl mimo Reagana nejúspěšnějším prezidentem USA

Se jménem Josef Mašín jsem se poprvé seznámil již někdy v deseti letech. Otec mi tehdy vyprávěl o statečných odbojářích Mašínovi, Morávkovi a Balabánovi, kteří padli v boji proti nacistům. Přitom mi částečně popsal i příběh synů hrdiny protinacistického odboje Ctirada a Josefa, kteří se počátkem 50. let prostříleli na Západ. Méně známou je ale skutečnost,...

Ruské strategické bombardéry Tu-160M v problémech

V lednu 2018 ruské ministerstvo obrany objednalo u společnosti Tupolev deset nových nadzvukových strategických bombardérů Tu-160M. Modernizační program se ale opožďuje – ruské ministerstvo obrany dokonce podalo na Tupolev žalobu za neplnění smlouvy. Problémem je především „sovětská“ kultura výroby v Kazaňském leteckém závodu Gorbunova (KAZ).


Pondělí 22. února 2021


NPNTV 2017: Nový nosič plátů Armády ČR

Jedním z nejsledovanějších odvětví AČR je zavádění nových výstrojních součástek. Z největších projektů vyjmenuji nový maskovací vzor, nový střih uniforem, nové přílby či taktické/balistické nosiče. Právě poslední jmenované na svém YT kanále v úterý 9. 12. 2021 představil 43. výsadkový pluk. Jedná se o komplet NPNTV 2017. Spolu s ním je již cca měsíc ve...

Americké letectvo chce stíhačky F-16 na steroidech

Nedávno americké letectvo (USAF) projevilo zájem o opětovný nákup víceúčelových taktických nadzvukových letadel čtvrté generace F-16 Fighting Falcon. Generál CQ Brown, náčelník štábu USAF, ale nechce ledajakou F-16 – má jít o zcela nový letoun 4,5 nebo 5 „mínus“ generace.


Pátek 19. února 2021



Čtvrtek 18. února 2021


SeaGuradian: Bezpilotní lovec ponorek

Společnost General Atomics, výrobce dronu MQ-9 Reaper, nedávno oznámila, že provedla test protiponorkových schopností pro dron Reaper, resp. jeho námořní variantu SeaGuardian. Test ukazuje na stoupající důležitost dronů a rozšiřování spektra jejich nasazení v rámci odstrašení odhalením.


Středa 17. února 2021