feed info

39 článků z ArmádníNoviny.cz


Pátek 26. února 2021


Řidička panduru: Vyměnit kolo umím, nezvedáme ho nad hlavu

Místo za kancelářský stůl usedá desátnice Barbora Kysilková už několik let za volant dvacetitunového panduru. Jako řidička u 41. mechanizovaného praporu v Žatci musí perfektně ovládat nejen samotné vozidlo, ale také jeho údržbu. Zvládnout musí třeba i výměnu kola. „Samozřejmě jsem se bála, byla jsem si vědoma váhy kola, ale kolegové mi předali různé fígle....


Čtvrtek 25. února 2021


Leopard 2A7A1: Izraelský APS Trophy pro německé tanky

Německé ministerstvo obrany pro tanky Leopard 2 nakoupí aktivní obranný systém APS (Active Protection System) Trophy od izraelské společnosti Rafael Advanced Defense Systems (Rafael ADS). V první fázi Bundeswehr vylepší 17 operačních tanků na nový standard Leopard 2A7A1. Trophy u Leopardů posílí ochranu i útočné schopnosti.

Hybridní válka – užitečný termín nebo prázdný pojem?

Od ruského obsazení Krymského poloostrova v roce 2014 se ve veřejném prostoru začal objevovat pojem „hybridní válka“, který popisoval právě ruské akce na Krymu a později východě Ukrajiny. Má smysl v dnešní době tento termín používat? Jaké jsou hlavní problémy pojmu „hybridní válka“?


Středa 24. února 2021



Úterý 23. února 2021


Josef Mašín: Trump byl mimo Reagana nejúspěšnějším prezidentem USA

Se jménem Josef Mašín jsem se poprvé seznámil již někdy v deseti letech. Otec mi tehdy vyprávěl o statečných odbojářích Mašínovi, Morávkovi a Balabánovi, kteří padli v boji proti nacistům. Přitom mi částečně popsal i příběh synů hrdiny protinacistického odboje Ctirada a Josefa, kteří se počátkem 50. let prostříleli na Západ. Méně známou je ale skutečnost,...

Ruské strategické bombardéry Tu-160M v problémech

V lednu 2018 ruské ministerstvo obrany objednalo u společnosti Tupolev deset nových nadzvukových strategických bombardérů Tu-160M. Modernizační program se ale opožďuje – ruské ministerstvo obrany dokonce podalo na Tupolev žalobu za neplnění smlouvy. Problémem je především „sovětská“ kultura výroby v Kazaňském leteckém závodu Gorbunova (KAZ).


Pondělí 22. února 2021


NPNTV 2017: Nový nosič plátů Armády ČR

Jedním z nejsledovanějších odvětví AČR je zavádění nových výstrojních součástek. Z největších projektů vyjmenuji nový maskovací vzor, nový střih uniforem, nové přílby či taktické/balistické nosiče. Právě poslední jmenované na svém YT kanále v úterý 9. 12. 2021 představil 43. výsadkový pluk. Jedná se o komplet NPNTV 2017. Spolu s ním je již cca měsíc ve...

Americké letectvo chce stíhačky F-16 na steroidech

Nedávno americké letectvo (USAF) projevilo zájem o opětovný nákup víceúčelových taktických nadzvukových letadel čtvrté generace F-16 Fighting Falcon. Generál CQ Brown, náčelník štábu USAF, ale nechce ledajakou F-16 – má jít o zcela nový letoun 4,5 nebo 5 „mínus“ generace.


Pátek 19. února 2021



Čtvrtek 18. února 2021


SeaGuradian: Bezpilotní lovec ponorek

Společnost General Atomics, výrobce dronu MQ-9 Reaper, nedávno oznámila, že provedla test protiponorkových schopností pro dron Reaper, resp. jeho námořní variantu SeaGuardian. Test ukazuje na stoupající důležitost dronů a rozšiřování spektra jejich nasazení v rámci odstrašení odhalením.


Středa 17. února 2021


Bělehrad za hukotu bombardérů a dnes

Masivním bombardováním vojenských cílů v Jugoslávii 24. března 1999, kdy kolem 20 hodiny zaútočila Severoatlantická aliance s pomocí bombardovacích letadel a raket s plochou dráhou letu na jugoslávské vojenské cíle, se tato balkánská země ocitla ve válečném stavu. Nálety představovaly první vojenský úder v dějinách, který NATO namířila proti evropské zemi, a to...


Úterý 16. února 2021



Pondělí 15. února 2021



Neděle 14. února 2021



Pátek 12. února 2021


CZG – Česká zbrojovka Group SE kupuje společnost Colt

Česká zbrojovka Group SE (CZG nebo Společnost) tímto oznamuje, že dne 11. února 2021 podepsala finální smlouvu o akvizici 100% podílu ve společnosti Colt Holding Company LLC (dále jen Colt), mateřské společnosti amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company LLC a rovněž jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.


Čtvrtek 11. února 2021



Středa 10. února 2021


Privatizace válčení: ruská skupina Wagner a turecká SADAT

V posledních letech se v průběhů konfliktů po celém světě začínají opět objevovat soukromé armády. Jejich hlavní výhodou je fakt, že oficiálně nepatří pod žádnou armádu – státy můžou popírat jejich nasazení. V posledních konfliktech jako jsou válka na Ukrajině, v Sýrii nebo Libyi se nejčastěji mluví o dvou soukromých armádách – ruské skupině Wagner a...


Úterý 9. února 2021


Sametová revoluce: Michail Gorbačov chtěl napravit zločin ze srpna 1968

Masakr tisíců studentů, ale i dělníků a dalších obyvatel Pekingu na náměstí Tchien-an-men v noci na 4. června 1989 dramatickým způsobem předznamenal pád totalitních režimů ve střední a východní Evropě. Tehdejší komunistické vedení Čínské lidové republiky (ČLR) vinilo demonstranty z kontrarevoluce a ze snahy o svržení vládnoucí strany. Čínské bezpečnostní...


Pondělí 8. února 2021


Battle Force 2045: Lehké letadlové lodě pro US Navy

Na podzim minulého roku tehdejší americký ministr obrany Mark Esper zveřejnil iniciativu Battle Force 2045. Iniciativa popisuje rozvoj amerického námořnictva (US Navy) až do poloviny 21. století. Esper mimo jiné doporučil zavedení až šesti lehkých letadlových lodí s klasickým pohonem.


Pátek 5. února 2021


PAK DP: Přepadový stíhač MiG-31 pro 21. století

Ruská státní průmyslová korporace Rostec před dvěma týdny informovala o zahájení vývoje nástupce výkonného záchytného stíhačce MiG-31 „Foxhound“. Projekt nese označené PAK DP (Perspektivnyj aviacionnyj kompleks dal'něgo perechvata), tedy Perspektivní letecký komplex – dálkový přepadový stíhač.


Čtvrtek 4. února 2021


Mosaic Warfare: Nový koncept válčení

Americká agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) v rámci svého výzkumu pracuje kromě technologií a systémů také na nových konceptech válčení. Jedním z nich je Mosaic Warfare. Tento koncept je příspěvkem agentury k zavádění JADC2 (Joint All-Domain Command and Control).


Středa 3. února 2021



Úterý 2. února 2021


Turecký hybrid tanků Leopard 2A4 a Altay

Před dvěma týdny turecký ministr obrany Hulusi Akar a nejvyšší představitelé turecké armády navštívili 1. centrální obrněný opravný závod (1. Ana Bakım Merkezi) pozemních sil v provincii Sakarya. Zde si mimo jiné prohlédli hybridní tank kombinující podvozek německého tanku Leopard 2A4 a věž tureckého tanku Altay.

Video: GDELS a ASCOD 42 jsou připraveni na rok 2021

Jako náhradu za obstarožní BVP-2 nabízí General Dynamics European Land Systems v probíhajícím výběrovém řízení AČR obrněnou platformu ASCOD 2, jež patří k nejpokročilejším a nejmodernějším pásovým platformám současnosti. Celkem bylo do současnosti vyrobeno nebo objednáno na tisíc kusů vozidel ASCOD, převážně ze zemí NATO.


Pondělí 1. února 2021


Úsilí poúnorového vojenského exilu o návrat svobody do naší země

V důsledku komunistického puče v únoru 1948 odešly do exilu ve svobodném světě stovky aktivních i záložních vojáků tehdejší československé armády. Další osudy těchto mužů byly různé. Drtivá většina z nich se i přes značné počáteční existenční problémy podílela v následujícím období na úsilí o obnovu demokracie v Československu, a to v různých...