feed info

23 článků z ArmádníNoviny.cz


Středa 29. září 2021


Věc Krymských Tatarů a naše svoboda

Koncem loňského února proběhla našimi sdělovacími prostředky stručná zpráva, že velvyslanec České republiky na Ukrajině Radek Matula předal jménem ministra zahraničních věcí České republiky Tomáše Petříčka 25. února 2020 medaili „Za zásluhy o diplomacii“ respektovanému vůdci Krymských Tatarů Mustafovi Džemilevovi.


Úterý 28. září 2021


Lubomír Metnar: Výzvou je stabilní rozpočet a pružnější legislativa

Mgr. Lubomír Metnar, nar. 1967 v Olomouci, bývalý policista a ministr vnitra, od roku 2018 ministr obrany České republiky. Zkušenosti z bezpečnostních složek čerpal již od mládí, jako policejní vyšetřovatel získal mimo jiné i ocenění za to, že před soud dostal pachatele žhářského útoku ve Vítkově. Ministru obrany je podřízen náčelník Generálního štábu Armády...


Pondělí 27. září 2021



Pátek 24. září 2021



Čtvrtek 23. září 2021


Dron Bayraktar TB3 pro turecké letadlové lodě

Selcuk Bayraktar, technický ředitel turecké společnosti Baykar, na leteckém a technologickém festivalu Teknofest uvedl nové podrobnosti o tureckém námořním bezpilotním letadle Bayraktar TB3. Dron je především určen pro nové turecké lehké letadlové lodě TCG Anadolu a TCG Trakya.


Středa 22. září 2021


Strategicky důležitý Krym se může pochlubit pestrou historií

Krvavý ozbrojený konflikt, který probíhal v letech 1853 až 1856 mezi carským Ruskem a Osmanskou říší, podporovanou koalicí Francie, Velké Británie a Sardinského království, byl vyvolán mocenskou expanzí Ruska na Balkáně a obavou o osud oslabené Osmanské říše. Výsledkem byla porážka Ruska stvrzená Pařížskou mírovou smlouvou. Tento konflikt je nazýván Krymskou...


Úterý 21. září 2021



Pátek 17. září 2021


Írán a Afghánistán

Jedním z často opomíjených aktérů v rámci dění v Afghánistánu je Írán. Ten se nachází vůči Afghánistánu ve složité situaci. Na jedné straně totiž omezeně pomáhal Tálibánu, jelikož tak škodil Spojeným státům. Na druhé straně má Teherán v zemi své vlastní zájmy od bezpečnostních až po ekonomické.


Čtvrtek 16. září 2021



Středa 15. září 2021


CZECHOSLOVAK GROUP a TATRA TRUCKS jsou speciálními partnery Dnů NATO 2021

Ve dnech 18. a 19. září se v Ostravě na Letišti Leoše Janáčka uskuteční další ročník akce Dny NATO a Vzdušných sil Armády České republiky, které patří mezi největší přehlídky ozbrojených sil a vojenské techniky ve střední Evropě. K tradičním účastníkům Dnů NATO patří i holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) a společnost TATRA TRUCKS, které budou i letos...


Úterý 14. září 2021


Nové verze polských tanků Leopard 2

Na výstavě MSPO 2021 polská firma „Bumar“ představila dále modernizovaný model tanku Leopard 2PL M1. Polská WZM (Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne) zase dorazila s vylepšeným tankem Leopard 2A5. Obě firmy provádějí prototypové modernizace polských Leopardů 2 na základě rámcových smluv z roku 2017.


Pondělí 13. září 2021


Jevhen Perebyjnis: Václav Havel je na Ukrajině nejznámějším Čechem

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis je velmi komunikativní člověk se smyslem pro humor. Do České republiky, ke které má podle svých slov vřelý vztah, přijel poprvé v roce 1994 jako tajemník ukrajinské ambasády v Praze. Velmi oceňuje spolupráci obou našich států a podporu své vlasti na mezinárodním poli ze strany České...


Pátek 10. září 2021


Než dorazí Borsuk. Polská modernizace BVP-1

Polské vojenské závody WZM (Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne) na vojenské výstavě MSPO 2021 v Kielcích představily nejnovější modernizované bojové vozidlo pěchoty BVP-1 (polsky BWP-1). Vzhledem k akutním potřebám polské armády, a stále běžícímu vývoji nového BVP Borsuk, Varšava uvažuje o „experimentální“ modernizaci jednoho mechanizovaného praporu s BVP-1.


Čtvrtek 9. září 2021


Laserový DE M-SHORAD pro americkou armádu již v roce 2022

Americká armáda pokračuje ve vývoji a nasazování pozemních laserových prostředků pro protivzdušnou obranu (PVO). Již příští rok se američtí vojáci dočkají prototypů speciálního vozidla na platformě Stryker označovaného jako Directed Energy Maneuver Short-Range Air Defense (DE M-SHORAD).


Středa 8. září 2021



Úterý 7. září 2021


Srbský lehký tank na sovětském podvozku MT-LB

Jak jsme naznačili ve včerejším premium článku, dnes se podíváme na zajímavý projekt srbského lehkého tanku. Vozidlo využívá modifikovaný podvozek sovětské houfnice 2S1 Gvozdika a nový bojový modul s kanonem ráže 105 mm nebo 122 mm. Podvozek i modul je dílem srbské firmy DLS Specijalni sistemi.


Pondělí 6. září 2021


Maďarsko si ponechá stíhačky Gripen

Podle spekulací maďarského tisku Budapešť zvažuje nákup víceúčelových taktických nadzvukových stealth letadel páté generace F-35A Lightning II. Maďarská vláda ale nedávno uzavřela s firmou SAAB několik významných dohod. Podle všeho si tak Budapešť ponechá Gripeny v příští i přespříští dekádě.


Pátek 3. září 2021


KOMENTÁŘ: Český národní zájem po Afghánistánu

Poslední vývoj událostí v Afghánistánu ukazuje výrazné zhoršení bezpečnostní situace v zemi a její pravděpodobné další zhoršování. Střety mezi Tálibánem a organizací Islámský státy provincie Chorasán nabírají na obrátkách, zatímco západní státy podle počátečních reakcí přestaly o Afghánistán jevit zájem.


Čtvrtek 2. září 2021



Středa 1. září 2021


Novinky z ruské vojenské výstavy Armija-2021

V minulém týdnu skončila hlavní část letošního ročníku vojensko-technického fóra Armija-2021. Kromě ukázek již zavedené techniky a podpisů kontraktů na dodávky vojenské techniky pro ruské ministerstvo obrany i zahraniční zájemce došlo i na představení některých novinek ruského zbrojního průmyslu.