feed info

16 článků z ArmádníNoviny.cz

Západní tanky a víceúčelové stíhačky pro Ukrajinu

Víceúčelové stíhačky pro Ukrajinu jsou již dlouho považovány za jeden z dalších logických kroků v řetězci dodávek těžkých zbraní ze Západu. Hlasy zesílily po příslibu západních zemí dodat Kyjevu bojové tanky Leopard 2, Challenger 2 a Abrams. Ve hře jsou americké F-16, francouzské Rafale a Mirage 2000.


Pondělí 30. ledna 2023


Rozporuplná postava Stepana Bandery budí stále vášně

Kult ukrajinského nacionalisty a bojovníka za samostatnou Ukrajinu Stepana Bandery byl dlouhodobě přítomen zejména v západních oblastech Ukrajiny, především pak ve Lvově a okolí. V této oblasti od 90. let minulého století vznikaly rovněž pomníky zmíněné kontroverzní postavy a jeho jménem byly také pojmenovávány například ulice.


Pátek 27. ledna 2023


Mafie jako nástroj ruské zahraniční politiky

Státy po celém světě využívají kriminální živly k dosahování svých cílů. Rusko má však k této taktice zvláštní náklonnost. Od roku 2014 lze od jakéhokoli ruského jednotlivce nebo subjektu, ať už legálního či nikoli, požadovat, aby jednal v zájmu státu. Výsledkem je stírání hranic mezi státním a nestátním, legálním a nelegálním. Typickým příkladem je...


Čtvrtek 26. ledna 2023



Úterý 24. ledna 2023


Nové americké tanky M1A2 SEPv4 Abrams

Americké Ředitelství pro operační testování a vyhodnocování DOT&E (Director, Operational Test and Evaluation) ve své výroční zprávě pro rok 2022 přineslo informace o nejnovější verzi tanku M1A2 SEPv4 Abrams. Tank získá zejména pokročilejší senzorové vybavení a plnou integraci nového víceúčelového náboje M1147 AMP (Advanced Multi-Purpose).


Pondělí 23. ledna 2023



Čtvrtek 19. ledna 2023


Postoj Běloruska k válce na Ukrajině

Už od začátku invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 se diskutuje o možnosti přímého zapojení běloruské armády do války na Ukrajině. Tyto debaty byly oživeny po prosincové schůzce Vladimira Putina s Alexandrem Lukašenkem v Bělorusku. Putina navíc doprovodili i ministr zahraničí Lavrov a obrany Šojgu. To ukazuje na velkou důležitost jejich jednání.


Pondělí 16. ledna 2023


Britské bojové vrtulníky Apache pro Ukrajinu

Podle britských bulvárních novin Daily Mirror Británie zvažuje zaslání čtyř bojových vrtulníků AH-64E Guardian na Ukrajinu. Současně britské armádní letectvo ACC (Army Air Corps) zavádí nové taktiky a způsoby vrtulníkového boje na základě poznatků z ruské invaze na Ukrajině.


Pátek 13. ledna 2023



Středa 11. ledna 2023


Rozhovor se členem ukrajinské teritoriální obrany – komunita Bilopillja

Bilopilljská teritoriální obrana chrání ukrajinské hranice v blízkosti ruské Kurské oblasti. Nejedná se o aktivní frontu, dochází zde ale k odstřelování ukrajinského území zpoza ruských hranic a k potyčkám mezi domobranou a diverzanty pronikajícími přes hranice na území Ukrajiny za účelem označování cílů pro raketové ostřelování. Tento rozhovor s jedním z...


Úterý 10. ledna 2023



Pondělí 9. ledna 2023


Lidstvo na prahu arktické surovinové horečky

Arktida je jednou z posledních oblastí, kde lidé ještě plně nevyužívají místní přírodní zdroje. Tento stav se však mění, protože se zrychluje tání ledovců a letní oceán bez ledu se každým rokem rozšiřuje. Přitom nejde jen o energetické suroviny, ale také o kovy vzácných zemin a stavební materiály. Postup těžařů a států v arktickém regionu se navíc může...


Čtvrtek 5. ledna 2023


Francouzská kolová bojová vozidla AMX-10RC pro Ukrajinu

Francouzský prezident Emanuel Macron přislíbil Ukrajině kolová bojová vozidla AMX-10RC (resp. AMX-10RCR) a kolové obrněné transportéry Bastion. AMX-10RC přinese ukrajinské armádě dvě klíčové výhody – 105mm drážkovaný středotlaký kanon a přístup k pokročilé munici 105×527R mm.


Úterý 3. ledna 2023


Dobrá zpráva pro Ukrajinu. Rusko nasadí tanky T-14 Armata

Rusko hodlá na Ukrajinu vyslat tanky T-14 Armata. To je pro ukrajinskou armádu velmi dobrá zpráva. T-14 je nefunkční a nedokončený zbraňový systém, s problémovým motorem, vyžadující neustálou přítomnost týmu továrních techniků. Nejnověji to potvrzuje článek ruského autora Roman Skomorochova na portálu Vojennoje obozrenije.


Pondělí 2. ledna 2023


Čína v Arktidě: Suroviny a spojení s Evropou

Rychle tající ledovce v Arktidě umožňují přístup k mnoha cenným zdrojům, čímž celý region přitahuje geopolitický zájem velmocí. Vedle energetických surovin, nerostného bohatství a rybolovu hodlají využívat nově zpřístupněné lodní trasy mezi Evropou a Asií. Boj o moc zde tradičně svádí západní státy s Ruskem, ale objevují se také noví hráči v čele s...