feed info

16 článků z ArmádníNoviny.cz

Západní tanky a víceúčelové stíhačky pro Ukrajinu

Víceúčelové stíhačky pro Ukrajinu jsou již dlouho považovány za jeden z dalších logických kroků v řetězci dodávek těžkých zbraní ze Západu. Hlasy zesílily po příslibu západních zemí dodat Kyjevu bojové tanky Leopard 2, Challenger 2 a Abrams. Ve hře jsou americké F-16, francouzské Rafale a Mirage 2000.


Pondělí 30. ledna 2023


Rozporuplná postava Stepana Bandery budí stále vášně

Kult ukrajinského nacionalisty a bojovníka za samostatnou Ukrajinu Stepana Bandery byl dlouhodobě přítomen zejména v západních oblastech Ukrajiny, především pak ve Lvově a okolí. V této oblasti od 90. let minulého století vznikaly rovněž pomníky zmíněné kontroverzní postavy a jeho jménem byly také pojmenovávány například ulice.


Pátek 27. ledna 2023


Mafie jako nástroj ruské zahraniční politiky

Státy po celém světě využívají kriminální živly k dosahování svých cílů. Rusko má však k této taktice zvláštní náklonnost. Od roku 2014 lze od jakéhokoli ruského jednotlivce nebo subjektu, ať už legálního či nikoli, požadovat, aby jednal v zájmu státu. Výsledkem je stírání hranic mezi státním a nestátním, legálním a nelegálním. Typickým příkladem je...


Čtvrtek 26. ledna 2023



Úterý 24. ledna 2023


Nové americké tanky M1A2 SEPv4 Abrams

Americké Ředitelství pro operační testování a vyhodnocování DOT&E (Director, Operational Test and Evaluation) ve své výroční zprávě pro rok 2022 přineslo informace o nejnovější verzi tanku M1A2 SEPv4 Abrams. Tank získá zejména pokročilejší senzorové vybavení a plnou integraci nového víceúčelového náboje M1147 AMP (Advanced Multi-Purpose).