feed info

43 článků z Vesmír

(Ne)barevné vidění hlubokomořských ryb

Je velmi obtížné vžít se do světa hlubokomořské ryby. Žijete ve zdánlivě nekonečném trojrozměrném oceánu, kam neproniká téměř žádné světlo a kde chybějí vhodné orientační body. I v něm se však musíte pravidelně najíst, sami se nenechat sežrat a časem si najít vhodného sexuálního partnera. Tlak na orientaci v trojrozměrném prostoru je proto zjevně velmi...

Byznys skrytý v hlase

Ovládat počítače hlasem byl sen celé generace spisovatelů sci-fi. Dnes vám každý chytrý telefon pomůže přepsat nadiktovaný text, vytočit číslo člověka, kterému chcete volat… Lidé, kteří pracují na tom, aby to vše fungovalo ještě dokonaleji, už koutkem oka pošilhávají po době, kdy budou počítače číst lidské emoce.

Gurmánův pokrm zapomnění

Mořským řasám vděčíme minimálně za polovinu veškeré fotosyntézy na Zemi, prakticky živí oceán i lidskou populaci na něm závislou. Zároveň ale produkují různé toxiny. A to i (smrtelně) jedovaté pro nic netušícího člověka, který je pozře… třeba s oblíbenými mořskými plody.

Hledání centra

Tímto článkem zahajujeme seriál textů vycházejících z knihy Literární kronika první republiky. Tato publikace představuje vybrané jevy a díla československé literární kultury v letech 1918–1938.

Když je modrá zelená: k antropologii barev

Zatímco většina lidí na světě běžně vidí celé barevné spektrum, jazyky se v rozlišení základních pojmů pro barvy různí. Stejné barvě také mohou být v různých kulturách připisovány rozdílné významy.