feed info

43 článků z Vesmír

(Ne)barevné vidění hlubokomořských ryb

Je velmi obtížné vžít se do světa hlubokomořské ryby. Žijete ve zdánlivě nekonečném trojrozměrném oceánu, kam neproniká téměř žádné světlo a kde chybějí vhodné orientační body. I v něm se však musíte pravidelně najíst, sami se nenechat sežrat a časem si najít vhodného sexuálního partnera. Tlak na orientaci v trojrozměrném prostoru je proto zjevně velmi...

Byznys skrytý v hlase

Ovládat počítače hlasem byl sen celé generace spisovatelů sci-fi. Dnes vám každý chytrý telefon pomůže přepsat nadiktovaný text, vytočit číslo člověka, kterému chcete volat… Lidé, kteří pracují na tom, aby to vše fungovalo ještě dokonaleji, už koutkem oka pošilhávají po době, kdy budou počítače číst lidské emoce.

Gurmánův pokrm zapomnění

Mořským řasám vděčíme minimálně za polovinu veškeré fotosyntézy na Zemi, prakticky živí oceán i lidskou populaci na něm závislou. Zároveň ale produkují různé toxiny. A to i (smrtelně) jedovaté pro nic netušícího člověka, který je pozře… třeba s oblíbenými mořskými plody.

Hledání centra

Tímto článkem zahajujeme seriál textů vycházejících z knihy Literární kronika první republiky. Tato publikace představuje vybrané jevy a díla československé literární kultury v letech 1918–1938.

Když je modrá zelená: k antropologii barev

Zatímco většina lidí na světě běžně vidí celé barevné spektrum, jazyky se v rozlišení základních pojmů pro barvy různí. Stejné barvě také mohou být v různých kulturách připisovány rozdílné významy.

Lov kýchajících demokratů

Spatřit loveckou akci volně žijících predátorů je svátek. A být jejím svědkem od úplného začátku po úplný konec, z bezprostřední blízkosti, s mnoha typy souvisejících chování, se všemi detaily a s poměrně rozsáhlým komparsem dalších druhů – to je bez nadsázky životní zážitek. Delta řeky Okavango nám jeden naservírovala tak, že těžko snít o lepším.

Patálie s modrou

Podle dohody barva, podle dohody sladké, podle dohody kyselé, ve skutečnosti jsou jen atomy a prázdno.

Příběh modrého humra

Humr americký má převážně poměrně nevýraznou, zelenohnědou barvu. Lovci humrů na severovýchodním americkém pobřeží ale velmi dobře vědí, že občas se objeví vzácný jedinec s jasně modrou barvou. Vědci vypátrali příčinu tohoto atraktivního zbarvení.

Umělá inteligence posune medicínu

Termín singularita označuje jedinečný okamžik v jinak spojitě probíhajícím vývoji. V souvislosti s umělou inteligencí jde o zlomový bod technického pokroku, jenž by měl obrátit svět vzhůru nohama, neboť jím začíná období, kdy umělá inteligence po všech stránkách předčí lidskou. Podle některých odborníků se tento okamžik nezadržitelně blíží. Máme však...