feed info

46 článků z Vesmír

Minimozky neandrtálců ve zkumavce

Jak se lišily mozky pravěkých lidí Homo sapiens od mozků neandrtálců a denisovanů? Tuto otázku chce zodpovědět vědecký tým s pomocí laboratorních experimentů, které vytvoří jakési „minimozky“ našich vyhynulých neandrtálských příbuzných. Díky velké podobnosti genomu neandertálců a moderních lidí genetici vyměnili naši variantu genu NOVA1 za její...


Pátek 26. února 2021



Neděle 21. února 2021


Les je to, co roste samo

„V současné době jsou [lesy] bytostně ohroženy komplexem negativních faktorů […] takže hromadně hynou.“ O bytostném ohrožení lesů psal ve Vesmíru těsně před zhroucením politického systému v roce 1989 Miroslav Vyskot, naše tehdejší přední akademická autorita na lesní hospodaření.1 Doba se změnila a lesy nezahynuly, avšak o jejich nejistém zdravotním stavu...


Pondělí 1. února 2021


Rypoši mluví nářečími

Afričtí hlodavci rypoši lysí (Heterocephalus glaber) opět překvapili. K pozoruhodným vlastnostem, k nimž patří odolnost proti palčivé bolesti, způsobené kyselinou, schonost dožít se vysokého věku a žít v prostředí chudém na kyslík, nyní vědecký tým z berlínského Centra molekulární medicíny Maxe Delbrücka přidal objev rozeznávání příslušníků vlastní...

I rostliny bojují se stresem

Pokud živočichovi přestanou vyhovovat podmínky v místě, v němž se právě nachází, jednou z možností je zpravidla útěk či méně dramatický přesun někam, kde ho nebude trápit horko, zima, sucho, hlad nebo třeba dotírající predátoři. Rostliny to mají těžší, ale i ony si vyvinuly řadu technik, jak stresujícím podmínkám čelit.

Kam pohlížejí andělé

Fragment barokního anděla, ztracenou část sousoší sv. Václava z Karlova mostu, vylovili potápěči z chladné vody Vltavy před sedmnácti lety. Socha se zřítila do řeky při povodni roku 1784. Dobové grafiky představují jedinou, ale jak se ukázalo, zároveň i dosti zavádějící „dokumentaci“ původní podoby vzácného díla.

Mechanismy transgeneračního přenosu traumatu

Psychologové pozorovali u dětí rodičů, kteří prožili velká traumata typu holocaustu, rozsáhlých hladomorů apod., symptomy posttraumatické stresové poruchy (PTSD), přestože trauma nezažily. Jakými mechanismy může být trauma přenášeno?

Média a stres

Nevzpomínám si, že by kdy bylo ve společnosti tak často skloňováno slovo „stres“ jako v loňském roce. Jsme neustále obklopeni jeho zmiňováním a anticipacemi toho, jak může ovlivnit naše somatické i duševní zdraví v následujících letech.

Menšinový stres

Stigmatizovatelná identita přináší svým nositelům nějaké znevýhodnění. Je podstatné, zda identita je viditelná (např. etnicita) nebo zda ji lze skrývat (např. HIV pozitivita). Viditelnost stigmatizovatelné identity je určující ve vztahu k sociální opoře ze strany rodiny a blízkých, díky níž mohou lidé snadněji čelit sociálně založenému stresu. Stigmatizace...

Mystérium rozmnožování krytosemenných rostlin

Reprodukce krytosemenných rostlin může na první pohled připomínat rozmnožování živočichů, je však mnohem spletitější. V květech se totiž vyvíjí samostatná „skrytá“ generace, která odkazuje na dávné doby, kdy představovala samostatné jedince.

Nie je stres ako stres

Predstavujete si, aké by to bolo krásne, keby bol život bez stresu? Pozor! Mylná predstava! Bez stresu by sme nedokázali prežiť, potrebujeme ho. Prečo sme potom tak často „v strese“ a nerobí nám to dobre?

Přehrady

Přehrady mohou být prospěšné, ale mají i mnoho negativních důsledků pro krajinu, biodiverzitu, člověka i životní prostředí. Některé evropské státy své umělé nádrže spíš likvidují. Česká republika přesto hovoří o plánu na výstavbu několika desítek nových přehrad. Je to opravdu dobrý nápad?

Proti černé smrti

Píše se rok 1649, je 23. září a uplynulo více než deset měsíců od oficiálního ukončení třicetiletého evropského válečného konfliktu. I z Prahy pomalu odcházejí poslední vojáci švédské armády. Radost a úleva? Měla by být, jenže… od léta zuří v Čechách morová epidemie.

Sbohem, Arecibo!

Film Zlaté oko z roku 1995 vrcholí tím, že James Bond sjíždí po gigantickém betonovém teleskopu ukrytém v tropických lesích karibského ostrova. Krátce nato se dostane na plošinu s přístroji zavěšenou vysoko nad talířovou anténou a z ní shazuje zlého padoucha, který zázračně přežije stometrový pád. Zabije ho nakonec až obrovská exploze, při níž se zavěšená...

Stres a meditace

Nejen lifestylové magazíny, ale i zdánlivě seriózní vědecké výzkumy vesměs tvrdí, že meditace nám jednoznačně pomohou zmírnit následky stresu: kromě snížení tlaku, zpomalení srdeční akce a posílení imunity nám slibují i stimulaci mozkových center, jež jsou spojována se schopností prožívat štěstí. Mohou mít vůbec nějaká negativa?