feed info

43 článků z Vesmír

Ukázka z knihy – Jiří Vácha: Meze darwinismu

Ve spolupráci s nakladatelstvím Munipress Masarykovy univerzity přinášíme ukázku z knihy Meze darwinismu lékaře a biologa prof. MUDr. Jiřího Váchy, DrSc. Autor se od mládí zabývá fenomenologickou filosofií, je autorem řady odborných biologicko-lékařských publikací i filosofických studií.

České objevy v jeskyni Sulfur

Zapáchající sirovodík se nedýchá zrovna nejlépe. Je tu horko. Shora na nás prší kyselina sírová nebo rovnou sněží síra. Po pár hodinách v agresivním prostředí nás začíná bolet hlava. Nepomáhá ani zvýšená hladina adrenalinu a euforie z unikátního objevu. Ne, nejsme na kosmické misi na planetě Uran. Pronikli jsme do útrob hypogenní jeskyně Sulfur v soutěsce...

Jedinečný a křehký svět gruzínského krasového podzemí

Gruzie oplývá nádhernou divokou přírodou od hřebenu Velkého Kavkazu až k jihovýchodnímu cípu země. Předhůří Kavkazu i části jeho pohoří jsou velmi bohaté na krasové oblastí. Čeští experti zde pomáhají s výzkumem jeskyní i s jejich zpřístupněním pro veřejnost.

Jeskyně a netopýři: historie spojení

Byla dřív slepice, nebo vejce? Podobnou otázku si můžeme položit u dvojice netopýr versus jeskynní úkryt. Mohly být jeskyně jednou z příčin vzniku létajících savců – letounů?

Od Smart City k SMART řešením

Smart City je termín spojený s módní vlnou, která se přelila Českem v posledních několika letech. Jeho osud je podobný jako osud fotovoltaiky: evidentně přispívá k dosažení dobrého cíle, má však negativní konotace kvůli aktérům, kteří se na rozšíření příslušných řešení podíleli. V obou případech se jedná o dobré, ale předražené produkty, které se tím...

Olomoucké výrečkobraní

Četba je zpravidla bezpečný koníček. Až do chvíle, než se jejím prostřednictvím stanete osobně aktéry detektivního příběhu. Pak vám v žilách koluje nebývalé množství adrenalinu při honbě za prchavými nočními „duchy“.

Olomoucké výrečkobraní

Četba je zpravidla bezpečný koníček. Až do chvíle, než se jejím prostřednictvím stanete osobně aktéry detektivního příběhu. Pak vám v žilách koluje nebývalé množství adrenalinu při honbě za prchavými nočními „duchy“.

Otazníky kolem postpoliomyelitického syndromu

Mohlo by se zdát, že dětská obrna a s ní související postpoliomyelitický syndrom odkazují do minulosti a záhy nebude nutné se jimi zabývat. Není tomu tak a při hlubším zamyšlení zjistíme, že toto onemocnění nabízí pomoc při výzkumu a možná i léčbě dalších závažných chorob.

Pestrá minulost druhové rozmanitosti

Jak se utvářela druhová bohatost středoevropské krajiny po skončení poslední doby ledové? Vystačíme si při prognózách budoucnosti naší přírody s představami o závislosti jejího vývoje na klimatických změnách a lidském působení? Nejnovější paleoekologické poznatky podporují představu, že ačkoli klima a člověk jsou klíčové faktory, výsledek závisí na...