feed info

23 článků z National Geographic

Tajemný Spinosaurus: Plavec mezi dinosaury

Vědecký svět doposud považoval dinosaury za ryze suchozemské živočichy. Nový výzkum pod vedením paleontologa Nizara Ibrahima jim nyní představil výjimku: obřího Spinosaura, který uměl plavat pod vodou a možná i lovil ryby stejným stylem jako krokodýl. Delší než dospělý Tyrannosaurus rex, sedmitunový predátor Spinosaurus aegyptiacus se vyznačoval rozměrnou plachtou na...

Sex ve vesmíru není nebezpečný, ale technicky by to byl oříšek

Je sex ve vesmíru smrtelně nebezpečný? Uklidněte se, milování ve vesmíru by mohlo být nebezpečné jen z důvodů spojených se samotným cestováním v kosmické lodi. Z našeho výzkumu rozhodně nelze vyvodit závěr, že (lidský) sex ve vesmíru je spojen se zvláštním rizikem, píše na své webové stránce Montrealská univerzita.


Středa 29. dubna 2020



Pondělí 27. dubna 2020



Sobota 25. dubna 2020



Pátek 24. dubna 2020



Čtvrtek 23. dubna 2020



Středa 22. dubna 2020



Úterý 21. dubna 2020



Pondělí 20. dubna 2020



Sobota 18. dubna 2020



Pátek 17. dubna 2020



Středa 15. dubna 2020


Nejdivnější věci, které jste nevěděli o paměti

Paměť může být pěkně záludná. Dokáže vyvolat vzpomínky na události před dvaceti lety do nejmenších detailů, ovšem když hledáte, kam jste si položili před chvilkou klíče, odmítá spolupracovat. Ve vyvolávání vzpomínek však dokáže být mnohem záludnější.


Úterý 14. dubna 2020



Pondělí 13. dubna 2020



Sobota 11. dubna 2020


První rok

Mozek malého dítěte je ne­uvěřitelný stroj na učení. Jeho rozvoj závisí láskyplné péči a především první rok má poměrně zásadní význam, upozorňuje v reportáži v lednovém National Geographic Yudhijit Bhattacharjeeová. Úryvek s fotografiemi Lynn Johnsonové vám nabízíme jako ochutnávku.

Závod o život: Nejdelší spermie vyhrává!

Být spermie je sakra těžké. Představte si, že se celý váš život soustředí na jeden jediný závod, který s největší pravděpodobností prohrajete. A nemáte nárok na žádný trénink nebo zahřívací kolo. Ovšem při čekání na startovní čáře už je jasné kdo má výhodu – nejdelší spermie vyhrává.


Středa 8. dubna 2020


Radost z jídla

Jíme nejen proto, abychom mohli žít. Díky jídlu si získáváme přátele, dvoříme se těm, jež milujeme, a uvědomujeme si šťastné chvíle v životě, píše Victorie Popeová na závěr letošníhoho cyklu věnovaného potravinám. Reportáž doprovodila fotografemi Carolyn Drakeová.


Úterý 7. dubna 2020