feed info

7 článků z ČT24 - Věda

Do vesmíru poletí další český satelit. Vynese ho tam raketa Falcon 9

Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) vyšle na oběžnou dráhu nanodružici VZLUSAT-2. Na palubě bude mít mimo jiné experimentální kameru pro průzkum Země. Ústav o tom informoval v tiskové zprávě. Satelit by měla na oběžnou dráhu vynést raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX. Start je naplánován na konec letošního roku.

Čeští vědci začali vyvíjet vakcínu proti nemoci covid-19. Výzkum je zatím v první fázi

Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny společně zahájily spolupráci v přípravě vakcíny proti covidu-19. V současné době se výzkum nachází v první, laboratorní fázi. Česko se do vývoje vakcíny pouští stejně jako jiné státy světa, které chtějí pro své občany zajistit ochranu proti novému...

Příznakem nákazy koronavirem jsou i „covidové prsty“, upozorňují čeští a italští experti

Jedním z příznaků onemocnění covid-19 mohou být podle lékařů Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy takzvané covidové prsty. Je to vyrážka, která se objevuje zvláště u dětí a mladistvých pacientů jako první příznak onemocnění. Informovala o tom mluvčí nemocnice Tereza Romanová.