feed info

8 článků z ČT24 - Věda

Týden obrazem: Planetu sužuje extrémní počasí, Rusko cvičí armádu a hvězdný Messi se z Barcelony přestěhoval do Paříže

Podle vědců z panelu při OSN se Země ohřeje o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni, otázkou pouze zůstává jak rychle. Překročení této hranice spustí nezvratné změny po celém světě. S extrémním počasím se potýkají v Kalifornii, rozsáhlé požáry ničí Řecko. V Tádžikistánu, nedaleko hranic s Afghánistánem, cvičila ruská armáda. Jeden z...

Archeologové prozkoumali místo posledního úseku D1 u Přerova. Našli šperky, mince i neobvyklé hroby

Neobvyklé hroby, vzácné šperky i mince nalezli archeologové při průzkumu několika míst v okolí trasy posledního úseku D1 u Přerova, jehož stavba se připravuje. Odborníci se od roku 2017 zaměřili na lokality Dluhonice, Předmostí, Horní Moštěnice a Bochoř. Odvezli z nich více než 1100 beden různých artefaktů a antropologických nálezů.

K ISS míří vesmírný kamion Cygnus. Veze 3,7 tuny nákladu i pizzu pro posádku

S několikatunovým nákladem, v němž je například i pizza pro posádku, zamířila v noci na středu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Raketa Antares vynesla vesmírný kamion na oběžnou dráhu z kosmodromu Wallops v americkém státě Virginia krátce před půlnocí. Připojení ke stanici je plánováno na čtvrteční...

Australští vědci vytvořili hydrogel pro boj s Parkinsonovou chorobou. Je jako náplast na mozek

Vědci v Austrálii vyvinuli hydrogel, který by mohl posloužit při jednorázovém zákroku u nemocných s Parkinsonovou chorobou a možná také u osob s dalšími neurologickými onemocněními. Gel, jenž se skládá z aminokyselin, mohou zdravotníci vpravit do mozku pacienta a látka poté pomůže s nápravou poškození. Agentuře Reuters to řekl jeden z členů vědeckého týmu.

Nejvyšší aktivní evropská sopka Etna povyrostla o desítky metrů

Výška italské Etny, která je nejvyšší aktivní sopkou v Evropě, vzrostla o několik desítek metrů. To je závěr pozorování z vesmíru a měření, které uskutečnili odborníci z Italského národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV). Nová výška sopky, která se rozprostírá u města Katánie na jižní Sicílii, činí 3357 metrů nad mořem.