feed info

7 článků z ČT24 - Věda

Na britský trh přichází cibule, se kterou se vaří bez pláče

Farmaceutická firma Bayer vyvinula speciální druh cibule, který nedráždí oči. Zabralo jí to téměř čtvrt století. Nová „bezslzá“ plodina vznikla křížením méně štiplavých odrůd a bez genetických modifikací. Vedle Spojených států se bude tento druh cibule nově prodávat i ve Velké Británii – jako luxusní zboží.

Starlink už posílá internet i do Česka

Společnost SpaceX amerického miliardáře Elona Muska vynese v noci další várku svých satelitů na oběžnou dráhu. Budovaná celosvětová síť vysokorychlostního internetu je dostupná i v Česku a má zde první klienty. Ambiciózní projekt celkem počítá s vypouštěním desetitisíců družic. Kvůli tomu vzbuzuje obavy z rizika srážek na orbitě.

Za tsunami po výbuchu sopky na Tonze může být sesun i obří erupce

Vlnu tsunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. Uvedl to Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co tsunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno...

Šesté vymírání druhů je realita a má jediného viníka, tvrdí výzkum

V historii života na Zemi došlo už pětkrát k masovému vymírání způsobenému extrémními přírodními jevy. V současné době mnoho odborníků varuje, že k masovému vymírání dochází pošesté, tentokrát ale zcela poprvé kvůli aktivitě jednoho živočišného druhu – člověka. Nová studie pro toto varování přináší čerstvé argumenty.

Jeden z evropských satelitů Copernicus se odmlčel, snímkování povrchu trvá dvakrát tak dlouho

Na oběžné dráze se odmlčel jeden ze satelitů evropského programu Copernicus, který celoročně dodává podrobná data o atmosféře, klimatu a monitoruje území celé planety. Družice Sentinel-1B přestala komunikovat už 23. prosince a všechny dosavadní pokusy řídicího střediska ji zprovoznit zatím byly neúspěšné, uvedl šéf Evropské kosmické agentury (ESA) Josef...