feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Vysílání Českého rozhlasu na středních a dlouhých vlnách končí. Posluchači budou muset přeladit

Po 90 letech končí jedna etapa rozhlasového vysílání. O půlnoci na sobotu se v Česku zastaví vysílání Českého rozhlasu na středních a dlouhých vlnách. Fungovat tak přestane devět vysílačů rozmístěných po celé republice. Posluchači stanic Českého rozhlasu budou muset přeladit, jinak se ale pro ně nic výrazného nemění.

Společnosti Samsung a Micron varují před dopady koronavirových restrikcí v Si-anu na výrobu čipů

Firmy Samsung Electronics a Micron Technology, které patří mezi největší producenty čipů na světě, varovaly, že přísné koronavirové restrikce v čínském městě Si-an by mohly narušit jejich výrobní aktivity v této oblasti. Informovala o tom agentura Reuters. Varování přichází v době rozsáhlých výpadků v globálním dodavatelském řetězci.

Na oběžné dráze je místo pro desítky miliard družic, odmítl Musk obvinění, že jeho satelity zabírají místo

Americký miliardář Elon Musk v listu Financial Times odmítl obvinění, že satelity Starlink jeho společnosti SpaceX zabírají místo ve vesmíru. Stížnost agentuře OSN kvůli nutnosti vyhnout se Muskovým satelitům v prosinci podala Čína, o zahlcení oběžné dráhy tento měsíc hovořil i generální ředitel Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.