feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Psi umí rozeznat cizí jazyky i pouhé blábolení, ukázala studie. Kromě nich to dokážou jen primáti

Upřeně vás sledují svýma velkýma očima, jako by rozuměli každému slovu. Vědci už dávno potvrdili, že některá slova psi skutečně znají. Jak moc si ale uvědomují určitou řeč? A dokážou poznat, jestli na ně mluvíte cizím jazykem, nebo jen tak plácáte nesmyslná slova? Tyto otázky si položili vědci v Maďarsku a rozhodli se to zjistit.

Na Faerských ostrovech žili lidé už před Vikingy, potvrdil nový výzkum. Důkazem jsou ovčí bobky

Na Faerských ostrovech žila kolem roku 500 našeho letopočtu neznámá populace lidí. Na odlehlém území se tudíž vyskytovala dříve než Vikingové, kteří připluli o zhruba 350 let později. Vyplývá to z nového vědeckého výzkumu, o kterém informovala stanice CNN, podle níž důkazy poskytl neobvyklý zdroj: starověké ovčí bobky.

‚Pomlčková válka‘ o názvu republiky opravdu stála na začátku rozpadu Československa, hodnotí historik

Když 23. ledna 1990 projednával československý parlament návrh zákona o odvolání zkompromitovaných poslanců, objevil se nečekaně v pracovně Alexandera Dubčeka prezident Václav Havel. Následně před poslanci vystoupil a řekl, že je potřeba změnit název republiky, státní znaky a název armády. Vypadá to v době tehdejší překotných změn jako maličkost, brzy se ale...