feed info

7 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Dinosauři měli peří a budou ho mít i v příštím Jurském světě, slibuje paleontolog Brusatte

I když badatelé dlouho tušili, že dinosauři a ptáci mají mnoho společného, až poslední tři dekády bádání potvrdily, že mezi oběma druhy je přímá souvislost. „Když přemýšlíme o dinosaurech, měli bychom si je představovat spíše jako velké ptáky než jako přerostlé ještěrky nebo krokodýly,“ zdůrazňuje paleontolog Stephen Brusatte.

Tvůrci z Brna připravili mobilní hru pro nevidomé. Zkusit si ji můžou i lidé se zdravým zrakem

Hra v mobilním telefonu, ke které člověk potřebuje jen zdravý sluch – s tím přišli vývojáři z Brna. Primárně je určena nevidomým, zahrát si ji ale můžou i lidé, kteří vidí. Tvůrci tím chtějí ukázat, jak se dá zabavit ve světě bez zraku. Hráči se ocitnou v pohádkovém příběhu a jejich úkolem je pomocí gest na displeji telefonu porazit nepřátele.

Jak připravit děti na povolání, která ještě neexistují. Startuje testování digitálních dovedností

Pětašedesát procent dnešních školáků bude pracovat na pozicích, které ještě nevznikly. Nejen české školství tak musí najít odpověď na otázku, jak děti připravit na profese budoucnosti, o kterých nevíme, co budou obnášet. Minimálně jedna věc je jistá: potřeba orientovat se v digitálním světě nikam nezmizí, právě naopak. Jak na tom aktuálně v Česku jsme,...