feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Je těžké uvěřit, že někdo jako já dojde tak daleko, že opustí tuto planetu, říká český vesmírný turista Yemi

Český choreograf Yemi A.D. poletí do vesmíru. Jako člena posádky letu kolem Měsíce si ho z více než milionu lidí vybral japonský miliardář Jusaku Maezawa. Ten chce na tuto vesmírnou výpravu pozvat skupinu umělců z celého světa, pro které bude cesta do vesmíru zároveň inspirací. „Je důkaz, že jediný limit potenciálu, který máme, je to, co si dokážeme nebo...

Český choreograf Yemi A.D. poletí do vesmíru. Na cestu kolem Měsíce ho chce vzít japonský miliardář

Japonský miliardář Jusaku Maezawa oznámil jména osmi členů posádky, se kterými se chce vypravit na cestu kolem Měsíce. Je mezi nimi také český umělec, producent a choreograf Yemi A.D, hvězda K-popu T.O.P. či americký DJ Steve Aoki. Členové posádky byli vybráni z přibližně milionu uchazečů. Náklady spojené s týdenní okružní cestou bude hradit Maezawa.

Do roku 2035 vznikne další stíhačka nové generace. Spolupracovat na ní budou Japonsko, Itálie a Británie

Japonsko, Itálie a Velká Británie budou spolupracovat na stíhačce nové generace. Ve společném prohlášení o tom v pátek informovala trojice zemí. Stroj chtějí mít v provozu do roku 2035. Ve společném projektu nazvané Global Combat Air Programme (GCAP) se přitom sloučí japonský program F-X s britským projektem Tempest.