feed info

49 článků z OSEL.cz

AlphaStar: StarCraft II má nového šampiona. A není to člověk!

Herní inteligence AlphaStar z laboratoří googlovských DeepMind dostála svému jménu a stala se vrcholovým hráčem legendární realtimové strategie StarCraft II. Vědci a inženýři to konečně dokázali, lidští hráči si to očividně užili a umělé inteligence opět předvedly, jak úžasný mají potenciál.


Středa 30. října 2019


Jak najít červí díru?

V centru Mléčné dráhy je supermasivní černá díra. Anebo je to supermasivní červí díra? Identitu našeho domácího galaktického monstra bychom odhalit pomocí přesných pozorování hvězd, které obíhají objekt Sgr A* v těsné blízkosti. Bylo to velice pracné, ale objevení přírodní červí díry rozhodně stojí za to.

Keď európska byrokracia ohrozuje zdravie

Tu nejde o politiku,ale o odborný problém, ktorý vecne vyriešil americký Úrad pre lieky a potraviny (FDA), ale byrokraticky odflákla Európska lieková agentúra (EMA) a v jej závese národné liekové agentúry (aj ŠÚKL a SÚKL). Je to príbeh o jednom lieku a dvoch chorobách - jednej, ktorú lieči a druhú, ktorú môže spôsobiť jeho nežiadúci účinok. O ňom síce majú...


Úterý 29. října 2019


Paiderastie

Paiderastie je nejproblematičtější složkou antické řecké sexuality a současně výchovy dospívajících i jejich uvádění do společnosti. Právě toto spojení představuje největší problém. Další nejasností je, jak moc ostře ji odlišit od jakési limitované homosexuality. Jsme prostě dědicové platónské výchovné sublimace „od tělesnosti“ i emocí, ať se nám to...


Pondělí 28. října 2019


Lidský mozek stíní sám sebe před existenciálním strachem ze smrti

Lidský mozek prozařuje realitu pronikavými úvahami ze všech možných stran. Lidské myšlení je ale ve skutečnosti jako granát. Aby nevybuchlo sebezničující explozí, tak je chráněné pojistkou. Ta nám brání, abychom se zaobírali myšlenkami na vlastní smrt a uvízli kvůli tomu v chaosu nihilismu a depresí.


Sobota 26. října 2019


Kvantová nanobaterie by neměla ztrácet uložený elektrický náboj

Nová kvantová baterie je navržená tak, aby byla de facto imunní proti vlivům vnějšího prostředí. Jestli se povede design dotáhnout do podoby prakticky použitelných baterií, tak by se taková baterie mohla uplatnit například v budoucí kvantové elektronice. Velkou výhodou je, že kvantové nanobaterie bude možné vyrábět soudobými technologiemi pro pevné materiály.


Pátek 25. října 2019


Nové měření osudové Hubbleovy konstanty gravitačními čočkami

Nezávislé měření Hubbleovy konstanty na třech čočkovaných kvasarech, které využilo adaptivní optiku Keckovy observatoře společně s Hubbleovým vesmírným dalekohledem, potvrdilo, že kosmologie má problém. Vše nasvědčuje tomu, že se Hubbleova konstanta mění se stářím vesmíru, a to nelineárně, abychom si to opravdu užili.


Čtvrtek 24. října 2019


Velitelky a povstalkyně u zrodu novořecké státnosti

Leckterá novodobá feministka by mohla leda tiše závidět, jak se už v minulých staletích některé řecké ženy dokázaly prosadit v tvrdě patriarchální společnosti, dokonce v roli velitelek pirátů, pardon, národně osvobozeneckého námořnictva. (Po úvodních rozpacích skončíme na obzvláštním ostrově Mykonu.)


Úterý 22. října 2019


Experiment s magneto-inerciální fúzí v Los Alamos se blíží ke spuštění

Fúzní experiment nové generace Plasma Liner Experiment (PLX) má již v provozu polovinu plazmových děl, s jejichž pomocí spouští fúzní reakci. V plné palebné síle by měl pracovat na konci roku 2020. Je to slibná technologie, která by mohla vést k vývoji levnějších a méně komplikovaných fúzních reaktorů. Fúzní energetika by něco takového potřebovala jako sůl.

Publikace z níž plynulo, že by čínská „CRISPR dvojčata“ mohla zemřít brzy, je stažena

Ani ne před rokem profesor Jiankui He v kongresovém sále univerzity v Hongkongu ohlásil narození editovaných dvojčat a popsal, jak jim genovou manipulací upravil genom. Po vzedmuté vlně kritiky od něj dali ruce pryč jak jeho američtí spolupracovníci, tak mateřská univerzita i Čínská akademie věd. Vědec je nezvěstný a hrozí mu i výjimečný trest. Článek, který...


Pondělí 21. října 2019


Výzkum laboratorních mozkoidů odhaluje historii vývoje lidského mozku

Lidský mozek je velmi přitažlivý a zároveň extrémně nevhodný pro výzkum. Těžko zkoumat něco, co jsme si zkoumat zakázali. Naštěstí tu jsou mozkoidy, čili mozkové organoidy. Malé nanicovaté mozečky na Petriho misce konečně umožňují hledat odpovědi na otázky, které nás opravdu zajímají.


Neděle 20. října 2019



Sobota 19. října 2019


Ripsaw M5 by se mohl stát prvním robotickým tankem US Army

Textron Systems vyvinuli revoluční robotický tank s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí. Nabízí uplatnění v roli obrněného vozidla, stíhače tanků, protiletadlového systému, ženijního vozidla nebo třeba robotického průzkumníka. Ripsaw M5 by mohl operovat jako doprovodný dron se zálibou v nebezpečných úkolech.


Čtvrtek 17. října 2019



Středa 16. října 2019


Sex a erotika v řecké antice

Řecké vázové malby zobrazují hodně otevřeně leccos, třeba i soulože mužů s hetérami, ale skutečné soukromí zůstává skryto.


Úterý 15. října 2019


Proč si Japonsko dovezlo ebolu a další vražedné viry?

V Japonsku jsou pozadu s výzkumem nejhorších patogenů v laboratořích s nejvyšším stupněm biologické ochrany BSL-4. U příležitosti nadcházejícího sportovního svátku si převezli pětici obávaných virových infekcí a hodlají zapracovat na své připravenosti.


Pondělí 14. října 2019


Mohl by kosmickou loď pohánět urychlovač částic?

Inženýr NASA David Burns vymyslel „spirálový pohon“, který nepotřebuje klasické palivo a využívá k pohonu kosmické lodi urychlovač částic. Zatím je to jen neověřený koncept nebo spíš nápad na pomezí science-fiction. Ale bez podobných nápadů se ke hvězdám nikdy nedostaneme.


Neděle 13. října 2019


Hranice 2 hodin maratonu prolomena: jak se to podařilo?

Eliud Kipchoge 12.10.2019 po předloňském neúspěšném pokusu v Monze stáhnul maratonský čas pod psychologickou hranici 2 hodin časem 1:59:40. Tento čas však není uznán jako světový rekord, který drží tentýž Eliud časem 2:01:39 z Berlína 16.9.2018, přestože byly dodrženy podmínky IAAF co se trati týče: start a cíl nesmí být vzdáleny více než 50 % trati (eliminace...

Stane se Karel Gott nábožensky uctívaným světcem?

Psychologové usilovně řeší Problém Mickeyho Mouse, podle něhož je velmi obtížné předpovědět, zda se nějaká postava s nadpřirozenými schopnosti stane terčem náboženské víry a najde si duchovní stoupence, anebo zda zůstane fiktivní postavou, která sice může těšit generace fanoušků, ale náboženskou sektu kolem sebe nevytvoří. Nedávný skon Zlatého slavíka...


Pátek 11. října 2019


Budeme odposlouchávat temnou hmotu axionovým rádiem?

Axiony náležejí k momentálně slibným kandidátům na temnou hmotu. Fyzici navrhují, že bychom je mohli vystopovat axionovým plazmovým rádiem. Je to zcela nový přístup, který umožňuje zkonstruovat obrovské detektory axionů s plazmatem. Co na to asi temná hmota?

Sublimace erotiky podle Platóna, alias filosofie

Co je to filosofie? Možných odpovědí je mnoho a teď se zaměříme na ty, které najdeme u Platóna. Kupodivu půjde taky (a vlastně především) o sublimaci erotiky v podobě zvláštního obratu od „těla“ k „duši“, k „péči o duši“.


Čtvrtek 10. října 2019


Jak se zachránit, když ve městě exploduje jaderná bomba?

Jaderné exploze není nic příjemného. Určitě je ale lepší vědět, co v takovém případě dělat a co nedělat. Pár jednoduchých tipů může podstatně zlepšit šance na vyváznutí se zdravou kůži nebo alespoň na přežití. Jak se říká, štěstí přeje připraveným, i když vám hrozí jaderný spad. Hlavně pozor na kondicionér!

Rebelie proti neexistujícímu „šestému masovému vymírání"

Gail Bradbrooková říká, že nápad založit Extinction Rebellion dostala, když byla zdrogovaná, tedy pod vlivem psychedelik. Dnes volá po tom, aby se rebelové masivně zfetovali halucinogenními látkami. Což mnohé vysvětluje. Bradbrooková věří, že „Zabíjíme život na Zemi, jsme uprostřed šesté vlny masového vymírání a je možné, že lidstvo vyhyne.“ To si opravdu...

Satelit EUTELSAT 5 West B byl vynesen do vesmíru s nákladem EGNOS

Satelit EUTELSAT 5 byl úspěšně vynesen do vesmíru raketou Proton M/Breeze M, která odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Současně s družicí se na oběžnou dráhu dostal i systém GEO-3 spadající do projetku EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). Satelit tak bude podporovat EGNOS V3 – novou generaci projektu EGNOS.


Středa 9. října 2019


Vědci zahlédli axion v pevném krystalu Weylova polokovu

Materiáloví fyzici poprvé pozorovali axionickou vlnu hustoty náboje ve Weylově polokovu. Zatím není úplně jasné, zda jde o objev axionů, pozoruhodných hypotetických elementárních částic a také kandidátů na chladnou temnou hmotu, anebo jen další střípek do obtížně sestavované mozaiky, při jehož popularizaci v německém Max-Planck-Institutu poněkud popustili uzdu...


Úterý 8. října 2019


Erós

S Erótem si většinou nevíme rady, alespoň pokud o něm chceme mudrovat. To platí v mytologii i ve filosofii, přinejmenším ve starém Řecku, ale nejspíš nejenom tam a tehdy.


Pondělí 7. října 2019



Neděle 6. října 2019



Sobota 5. října 2019



Pátek 4. října 2019


Identifikace osoby za zdí pomocí WiFi

Se zajímavým poznatkem přichází američtí výzkumníci ze Santa Barbary. Konkrétní osobu jsou schopni identifikovat přes zeď z radiofrekvenčních záznamů získaných pomocí dvou „wifin“.

Zahájí kolonizaci Marsu pozemské mikroorganismy?

Mikroorganismy jsou dnes pro vesmírné lety rizikem, které je nutné důkladně sterilizovat. Co kdybychom je ale přestali považovat za nepřátele a udělali z nich své spojence? Právě odolné mikroorganismy by mohly rozjet terraformování Marsu nebo i jiných světů, které bychom mohli časem kolonizovat.


Čtvrtek 3. října 2019



Středa 2. října 2019


Kvantová pěna by mohla vysvětlit ohromné množství energie ve vesmíru

Jak se zdá, prázdné vakuum je ve skutečnosti přeplněné energií. Jen ta energie není vidět. Americký fyzik Steven Carlip ji hodlá nalézt v břečce kvantové pěny, do které se podle něj na Planckově škále mění náš starý dobrý známý časoprostor. Právě kvantové jevy podle Carlipa před našimi zvědavými zraky a přístroji skrývají monstrózní energii prázdného...