feed info

45 článků z OSEL.cz

Kryogenní hrátky: Nejvíc cool LEGO ve vesmíru

Fyzici extrémně nízkých teplot vzali pár kousků LEGO a zmrazili je na teplotu velmi blízkou absolutní nule. Legendární stavebnice opět prokázala své kvality a příslovečnou nezničitelnost. LEGO obstálo v experimentu skvěle a navíc se ukázalo, že v kryogenních podmínkách je úžasným tepelným izolantem.


Pondělí 30. prosince 2019


Historie PC: děrné štítky stále nevědomky používáme, už přes 100 let

Textové terminály moderních OS mají výchozí délku řádků 80 znaků, kterou lze sice změnit, ale nedělá se to, protože mnoho programů s textovým výstupem s touto šířkou počítá. V dobách mých začátků programování v 90. letech bylo nepsaným zvykem alokovat pro krátké textové řetězce 80 bytů. Historie této magické osmdesátky sahá až do 20. let minulého...

Oslova sláva

Osel je zvíře trpělivé, většinou moc nespěchá a vše zrale uváží. Není divu, že došel slávy i ve filosofii. Výtečným parťákem je jak při každodenní práci, tak ve svátek, projde lecjakou cestou i necestou. Přesto ho někteří lidi pomlouvají, nevděčníci jedni.


Sobota 28. prosince 2019


Hvězdný stroj by mohl pohnout celou Sluneční soustavou

Vesmír je nebezpečné místo. Sluneční soustavě by v budoucnu mohlo hrozit setkání se supernovou, černou dírou nebo jiným nebezpečným objektem, jakých je Mléčná dráha plná. Až k tomu dojde, tak by bylo skvělé mít po ruce hvězdný remorkér, který by Sluneční soustavu odvezl do bezpečnějších končin. Kaplanův pohon by to mohl zvládnout.

Na Silvestra? Nebo na Saturna!

Tomuhle se říká ironie dějin: Nejvíc se u nás pije na svátek člověka, který se pokusil bujaré oslavy konce roku vymýtit. Podobných ironických zvratů je se sv. Silvestrem spojeno vícero, za některé z nich ani nemůže. Pak to bude o úlitbách vůči moci. Nakonec o Saturnovi pro útěchu.

Vážení oslí příznivci

V tento čas jste zvyklí zde číst žebračenku. S tím je konec. Konec je i s naším tradičním podáváním žádostí o podporu z fondů a grantů zaměřených na popularizaci, protože jsme jen psali supliky na úkor kvality článků a stejně to vždy bylo na nic. Tak by popularizace vědy vypadat neměla, a proto měníme strategii.


Pátek 27. prosince 2019


Dočkáme se elektroniky vytuněné na rychlost světla?

Křemíková elektronika má svá fyzikální omezení, která se týkají i rychlosti fungování komponent. Když se ale elektronika zkříží s optickým zařízením, tak by mohla vzniknout sofistikovaná a ďábelsky rychlá plazmonickooptoelektronická zařízení.


Středa 25. prosince 2019



Pondělí 23. prosince 2019


CHEOPS - první evropská družice zaměřená na studium exoplanet

Nedávno se na zemskou orbitu dostala družice CHEOPS, která je evropským příspěvkem k výzkumu exoplanet. Tato velice atraktivní a rychle se rozvíjející oblast astronomického výzkumu byla také letos oceněna Nobelovou cenou. Podívejme se na současnou situaci v tomto oboru.

Mikrodávkování LSD prošlo úvodním testem na lidech v léčbě Alzheimera

Psychedelika opět překvapují. Mohla by sehrát významnou roli v léčbě Alzheimera a dalších chorob, které provázejí chronické záněty nervové soustavy. První fáze klinického testu s mikrodávkováním LSD v podobě tří různých mikrodávek a placeba dopadla slibně. Mikrodávkování je bezpečné a postupuje do dalšího kola klinických testů.


Neděle 22. prosince 2019


Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím

Nějaký čas už to vypadalo, že se aktivistům bránícím globálnímu oteplení podařilo vysvětlit, že skot neškodí víc než automobilový s leteckým a lodním průmyslem dohromady, a že se snahou vybíjení stád přestali. Teď svou utkvělou myšlenku vrací v ještě absurdnější podobě.


Sobota 21. prosince 2019


Na vnitřní jádro Země sněží železo

Představte si nezměrný oceán roztavených hornin vnějšího jádra Země, ze kterého na vzdálenost několika set kilometrů putují železné vločky a vytvářejí stovky kilometrů mocné závěje železa na pevném vnitřním jádře planety. Pod našima nohama rozhodně není nuda.


Pátek 20. prosince 2019


Čína brzy spustí slibný tokamak HL-2M

Dlouhodobý čínský fúzní projekt EAST dostane významnou posilu. V dohledné době by měl zažehnout první experimenty nový čínský tokamak HL-2M, který si dělá zálusk na hranici 200 milionů °C. Má k dispozici celou řadu vylepšení, s jejichž pomocí budou vědci a operátoři testovat nové možnosti řešení stávající problémů s fúzí, které nám doposud brání...


Čtvrtek 19. prosince 2019


Cestování časem bez paradoxů by bylo možné v mnoha paralelních vesmírech

Časem by chtěl cestovat každý. Teď ale snílky drží při zemi paradoxy, které cestování časem přináší. Kanadští fyzici navrhli jednoduchý model pro cestování časem, které by zahrnovalo červí díry a veliké množství paralelních historií. Matematicky to funguje skvěle. Stačí postavit generátor červích děr a můžeme vyrazit.


Středa 18. prosince 2019


Půjdem spolu do Betléma?

Mírně trapná dekonstrukce vánoční legendy a málem i poetiky Vánoc, z nouze doplněná několika romantickými až sentimentálními obrazy pro potěchu duše.

Záhada krátkověkých zdrojů na obloze: Ve hře je i mimozemské vysvětlení

Když jen tak zmizí hvězda anebo se bez varování zjeví, tak je to divné. Podobných událostí se přitom během posledních desetiletí odehrála spousta. Mohou to být pokažené supernovy nebo nějaké doposud neznámé astrofyzikální jevy. Anebo jsme přistihli mimozemské lasery či Dysonovy sféry v akci. Pátrání pokračuje.


Úterý 17. prosince 2019



Pondělí 16. prosince 2019


Adaptivní tempomaty zatím dopravní zácpy nevyřeší

Vědecký tým z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v prosinci spolu s dobrovolníky testoval, co se stane, když se na silnici vytvoří kolona z více aut, jejichž řidiči mají zapnutý tzv. adaptivní tempomat. Experiment ukázal, že u náhodného vzorku vozů na českých silnicích bude docházet i s použitím ACC ke kvalitativně stejnému chování jako u...


Sobota 14. prosince 2019


S megalitickými sochami „moai“ to nejspíš bylo jinak

Nejnovější vykopávky stovky let starých kamenných monolitů moai z Rapa Nui nám opravovují názor na okolnosti jejich vzniku. Celkem jich na Velikonočním ostrově bylo objeveno téměř tisíc. Exemplář označený „156“se nachází v místech, kde byl vytesán. Jak se nyní ukázalo, nebyl tam opuštěn a zanechán osudu proto, že domorodci už nestihli sochu přesunout někam...

Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem

Dron Songar je oktoptéra vybavená lehkým kulometem nebo jinou podobnou palnou zbraní. Namísto umělé inteligence má lidského operátora, který s pomocí sofistikovaného zaměřování a robotických paží, co kompenzují zpětný ráz výstřelu, pohodlně zasáhne za letu cíl o velikosti 15 cm na 200 metrů.


Čtvrtek 12. prosince 2019



Středa 11. prosince 2019


Filosofie s kladivem

Posměváček Lúkianos snad poprvé užívá obraz filosofické dekonstrukční práce s kladivem. Zatím s ním nebude rozbíjet ani šetrněji demontovat nějaké složité konstrukce, půjde jen o oddělování strusky od zlata. Nicméně je prvním z řady, která vede až třeba k Nietzschemu a Derridovi.

V Číně se narodily dvě roztomilé chimérky mezi prasetem a opicí

Z laboratoří se vynořují roztodivné chiméry. Jejich účel je ale velice bohulibý. Jsou součástí výzkumu, který by měl vést k technologiím pěstování náhradních lidských orgánů ve zvířatech. Po orgánech je stále větší poptávka a dobrovolných lidských dárců je bohužel chronicky málo.