feed info

47 článků z OSEL.cz

Prototyp hypersonické střely se scramjetem zvládl historický letový test

Hypersonické střely jsou fajn. Soudobé protiraketové systémy proti nim nemají mnoho šancí a mohou ničit cíle pouhou kinetickou energií. Hypersonické střely se scramjetem jsou ale ještě lepší. Mohou manévrovat za letu v nízké výšce, což jim dává ještě větší nezranitelnost, větší přesnost, nižší váhu a větší dolet.


Středa 29. září 2021


Našli genetici konečně „chybějící dědičnost“?

Řada dědičných dispozic se zřejmě skrývá v té časti dědičné informace, kam se genetikům nechtělo dívat. Nacházejí se tam vlohy podmiňující zdravotní rizika, jako jsou kardiovaskulární choroby, ale třeba i vlohy určující naši tělesnou výšku.

Slavná vikingská mapa Vinlandu je padělek

Jeden z nejpřesvědčivějších důkazů o tom, že Vikingové přistáli u břehů Ameriky dávno před Kolumbem a znali velmi dobře část pobřeží kolem Newfoundlandu, vzal zasvé. Mapu Vinlandu nakreslil někdo ve 20. letech minulého století.

V Laosu objevili koronaviry nejblíže příbuzné pandemickému SARS-CoV-2

Odvážní virologové v náročném terénu jeskyní severního Laosu sesbírali sliny, trus a moč vrápenců. Našli v nich mimo jiné tři nové koronaviry, které jsou zatím nejbližší pandemickému mizerovi. Opakuje se tak situace s neblahým SARS, kdy zjevně přirozený původ viru postupně potvrzujeme nálezy koronaviru u netopýrů zalezlých v exotických jeskyních.


Úterý 28. září 2021



Pondělí 27. září 2021


Kudy pluli Polynésané?

Genetici rekonstruovali historii osídlení Polynésie. Nakoukli i do záhad kontaktů Polynésanů s původními obyvateli Ameriky.

NASA střílí plynovým dělem do skafandrů. Simuluje mikrometeority

Sluneční soustava je plná kosmického smetí. Tvoří ho prach a štěrk, který vzniká během „provozu“ Sluneční soustavy, a na orbitě Země i lidské kosmické odpadky. Kosmické lodě, satelity i skafandry musí být v maximální možné míře odolné, aby pro ně zásah takovým objektem nebyl fatální. NASA to testuje vysokorychlostním plynovým dělem.


Neděle 26. září 2021


Jak lidé přišli o roztomilé huňaté ocasy?

Je vám líto, že nemáme pořádné opičí ocasy? Nejspíš za to může neposedná Alu sekvence, jeden z mnoha „skákajících genů“, které dělají v genomech anarchii. Alu sekvence o délce 300 bází asi před 25 miliony let, hluboko ve třetihorách, skočila do oblasti významného embryonálního regulačního genu TBXT, který „dělá ocas“. A nám zůstaly jen zadky pro...