feed info

52 článků z OSEL.cz

Poděkování a přání

Další rok za námi a budoucnost nic moc. Tak se nám opatrujte a držte, ať máme pro koho psát. Mějte se rádi!

Populární projekt HAARP se stane součástí planetární obrany Země

Aljašský projekt HAARP vypálil rádiové signály dlouhých vlnových délek do planetky 2010 XC15, když míjela Zemi ve dvojnásobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsíce. Nebyla to bídná konspirační intrika, ale fascinující test planetární obrany Země. HAARP by se mohl stát její klíčovou součástí, protože jeho rádiové signály „vidí“ do nitra planetek.


Pátek 30. prosince 2022


Co prozrazují středověké rukopisy o vztahu ke kočkám domácím?

Vztahy mezi lidmi a kočkami byly ve středověku podobné záhadné a opředené tajemstvími jako dnes. Kočky byly zatracované i milované. Někteří lidé se koček báli a považovali je za průvodce čarodějnic a ďáblů. Zároveň ale byly zcela běžnými obyvateli domácností a lidé k nim mívali velmi hezký vztah. V některých případech si kočky žily doslova královsky.

Kde jenom nahou, kde, Praxitelés mě zřel?

Afrodítin povzdech v Pseudo(?)-Platónově epigramu ilustruje dobové rozpaky nad Praxitelovou sochou z let 360 až 340 před n. l. Byl to snad první ženský akt, a hned bohyně. Dílo se rychle stalo velice slavným. Byla to nejvýtečnější socha na světě, jak napsal Plinius?


Čtvrtek 29. prosince 2022


Vlhkost z oceánu by se mohla stát klíčovým zdrojem pitné vody

Kde vzít pitnou vodu, které je stále méně, na oteplující se planetě? Pozoruhodným řešením pro přímořské oblasti by mohla být těžba vodní páry nad hladinou oceánu. Relativně jednoduché příbřežní konstrukce by mohly zajistit ohromné množství pitné vody z prakticky nevyčerpatelného zdroje.


Středa 28. prosince 2022


Čím nápadníci své vyvolené uspávají?

Většina z nás již v denním tisku o takzvaných „uspávačkách“ něco četla. Odborný časopis PLOS nyní přináší informace o „uspávačích“. V jejich případě to ale s podlostí a zlým úmyslem nemá nic společného.

Zdražování hnojiv přináší skrytou hrozbu podvýživy

Potravinová bezpečnost ve světě se zhoršuje. Hlavní příčinou ale nejsou omezení exportu kvůli vojenským konfliktům, nýbrž zdražování energií a především hnojiv. Podle simulací to v dohledné době může vést k milionu mrtvých a 100 milionům podvyživených, především v nejvíce chudých a zranitelných oblastech světa.


Pondělí 26. prosince 2022


Kvantová mechanika dokáže pozorovat objekt, aniž by se na něj dívala

Kvantoví mágové z finské Aalto University vylepšili experimenty bez interakcí. Použili supravodivé transmonové qubity, s jejichž pomocí detekovali mikrovlnné pulzy. Fungovalo jim to parádně. Do budoucna si dělají zálusk na kontrafaktuální komunikaci a kontrafaktuální kvantové výpočty, které už vážně hraničí s černou magií.

Sebe a své blízké léčí lékaři jinak

MIT neboli Massachusettský technologický institut je pro nás jakýmsi majákem serióznosti a o výsledcích tamních vědců referujeme často a rádi. Tentokrát to bude o nedodržování lékařských doporučení.


Neděle 25. prosince 2022


Největší letecký motor světa UltraFan vstupuje do testů

Rolls-Royce postavili demonstrátor gigantického turbodmychadlového motoru UltraFan. Je výstavní skříní nových materiálů, technologií a výrobních postupů. Brzy zahájí první pozemní testy v novém testovacím zařízení společnosti v britském Derby. Dopravní letouny by s ním měly vzlétnou ve třicátých letech.


Sobota 24. prosince 2022


V severní Guatemale objevili pozůstatky rozsáhlého osídlení Mayů

Archeologové vyzbrojení LiDARem vystopovali v husté guatemalské džungli doposud neznámou oblast, intenzivně osídlenou mayskou civilizací předklasického období. Na 1 685 kilometrech čtverečních se nachází 417 měst a vesnic, umělé vodní nádrže, kamenné plošiny, pyramidy i 30 hřišť na populární míčovou hru tlachtli.


Čtvrtek 22. prosince 2022


Americké letectvo vyvíjí hypersonický bojový letoun Mayhem

Vojenští vývojáři Air Force Research Laboratory (AFRL) udělili kontrakt společnosti Leiden, jehož cílem je vývoj víceúčelového hypersonického letounu, zřejmě se scramjetovým pohonem, v rámci utajovaného programu Mayhem. Informací je k dispozici poskrovnu, první Mayhemy by se měly objevit v roce 2028.


Středa 21. prosince 2022


Adventné zamyslenie: čo je informácia?

Keď som začínal svoje 5-ročné štúdium informatiky na vysokej škole, povedali nám dve „povzbudzujúce“ veci. Po prvé: „v každom programe je aspoň jedna chyba“ a potom: „zákazník nikdy nevie čo chce.“ Vlastne povedali aj tretiu vec: „budete sa tu 5 rokov učiť o informatike, ale nikto vlastne presne nevie, čo to informácia je.“

Adventné zamyslenie: čo je informácia?

Keď som začínal svoje 5-ročné štúdium informatiky na vysokej škole, povedali nám dve „povzbudzujúce“ veci. Po prvé: „v každom programe je aspoň jedna chyba“ a potom: „zákazník nikdy nevie čo chce.“ Vlastne povedali aj tretiu vec: „budete sa tu 5 rokov učiť o informatike, ale nikto vlastne presne nevie, čo to informácia je.“

Náboženství není hlavním faktorem v odmítání evoluce studenty

Říká se, že v přijímání či naopak odmítání konceptu evoluce hraje klíčovou roli náboženství. Analýza postojů studentů ve věku 14 až 16 let z nábožensky založených zemí Brazílie a Itálie ale ukazuje, že rozhodující je sociální a ekonomické zázemí studentů, včetně národnosti, postoje ke vědě obecně a příjmu domácnosti.


Úterý 20. prosince 2022


Formaldehyd ako indikátor Alzheimerovej choroby?

Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie. Je spojená s hromadením beta-amyloidu (Aβ) v medzibunečnom priestore mozgu, hromadením zhlukov tau-proteínu a poškodením synapsii nervových buniek. Príčiny a súvislosti týchto dejov nie sú dosiaľ úplne jasné a nie je známa liečba s uspokojivými výsledkami.

Narození Apollóna na Délu

Apollón se narodil především na Délu, ale taky dál na východě v Lýkii, možná i jinde. Jeho sestrou je Artemis, společně bývají zváni „krásné děti“, děti přívětivé bohyně Létó, bohorodičky oděné sluncem a pronásledované drakem. Provázet nás budou hymny a jiné památky z řecké archaické doby na oslavu Apollónova narození.

Osídlíme vesmír v městech uvnitř rotujících nafouklých planetek?

Jak co nejsnáze a nejlevněji vybudovat město ve vesmíru? Američtí fyzici University of Rochester navrhují vybrat vhodnou planetku, strčit ji do ultrapevného megapytle z uhlíkových nanovláken a roztočit ji pomocí solárních děl na suť. Vznikl by rotující válec z materiálu původní planetky, v němž by bylo možné postavit slušně velké město s dostatečnou gravitací.


Pondělí 19. prosince 2022


Šikovný elektrolyzér těží z mořské vody vodík a lithium

Nová metoda výroby vodíku využívá mořskou vodu, aniž by přitom docházelo k rychlému opotřebování dotyčného zařízení. Klíčovou roli hrají teflonové membrány, jimiž prochází vodní pára. Pěkným bonusem je zvyšování koncentrace lithia během výroby vodíku, což by mohlo vést k jeho těžbě z mořské vody.


Sobota 17. prosince 2022


Gravitační observatoř LIGO by mohla detekovat planetární kosmické lodě

Mezinárodní tým fyziků spočítal, že by LIGO mohlo vystopovat gigantické mimozemské lodě. Podmínkou je, že budou velké alespoň jako náš Jupiter a že se budou pohybovat desetinou rychlosti světla. Otázkou je, jakou odpověď bychom nechtěli slyšet víc? Že je kolem nás čilý provoz nevyzpytatelných objektů, které by Zemi strčily do kapsy nebo že je vesmír opravdu...

Reálný význam současného průlomu v termojaderné fúzi na zařízení NIF

V tomto týdnu se v řadě zdrojů psalo o průlomu v cestě k termojaderné elektrárně na americkém zařízení NIF. Zde se dosahuje podmínek pro fúzní termojaderné reakce extrémním stlačením paliva pomocí laserových svazků. Při současném úspěchu se podařilo ve fúzních reakcích získat více energie, než nesly laserové svazky využité k vytvoření extrémně...


Pátek 16. prosince 2022


Biozbroj: Nový proteinový materiál zastavuje nadzvukové projektily

Talin je protein buněčného cytoskeletu, který se vyskytuje například v místech, kde se buňka připojuje k podkladu. Chrání ji před působením vnějších sil a tlaků. Tým z britského Kentu vytvořil z talinu nový typ hydrogelového materiálu, který nazvali TSAM (Talin Shock Absorbing Material). Dokáže absorbovat nárazy projektilů letících rychlostí Mach 4,5.


Čtvrtek 15. prosince 2022


Transportní Airbus Atlas poprvé za letu vypustil tryskový bojový dron

Evropa intenzivně pracuje na programu Future Combat Air System (FCAS), který zahrnuje týmy pilotovaných letounů a (polo)autonomních dronů Remote Carrier se vzdálenými operátory. Transportní letoun Airbus A400M Atlas poprvé vypustil za letu dron, tentokrát demonstrátor v podobě upraveného tryskového cvičného terče.

Ultrarychlý spínač s roztokem jodidu sodného strčí do kapsy polovodiče

Vezměte roztok jodidu sodného. Prožeňte ho tryskou, co ho zploští na pár mikronů. Bušte do něj rychlými laserovými pulzy, které „přepnou“ roztok do více vodivého stavu. A dalším laserem odečítejte, v jakém stavu roztok zrovna je. Pokud by se na takové technologii postavil čip, mohl by pohánět terahertzové počítače.


Středa 14. prosince 2022


Okolní planetární systémy by mohly prozkoumat pikogramové sondy

Věhlasný genetik a vizionář George Church zabrousil do letů ke hvězdám. Navrhuje zajít ještě dál do mikrosvěta a posílat k cizím světům pikogramové sondy. Jsou inspirované živými buňkami. Zahájíme mezihvězdný průzkum buněčnými kyborgy, kteří přistanou na exoplanetě či exoměsíci, zreplikují se tam, a vytvoří komunikační strukturu pro spojení se Zemí?


Úterý 13. prosince 2022


Pozoruhodný generátor vyrábí elektřinu při vysychání dřeva

Když vysychá dřevo, tak při tom vzniká malé množství bioelektřiny. Nanoinženýři švédského institutu KTH upravili dřevo tak, aby zvýšili jeho pórovitost a průchodnost pro vodu. Výsledkem je dřevo, které při vysychání generuje desetkrát více elektřiny než běžné dřevo. Blíží se energetika vysychajícího dřeva.