feed info

52 článků z OSEL.cz

Poděkování a přání

Další rok za námi a budoucnost nic moc. Tak se nám opatrujte a držte, ať máme pro koho psát. Mějte se rádi!

Populární projekt HAARP se stane součástí planetární obrany Země

Aljašský projekt HAARP vypálil rádiové signály dlouhých vlnových délek do planetky 2010 XC15, když míjela Zemi ve dvojnásobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsíce. Nebyla to bídná konspirační intrika, ale fascinující test planetární obrany Země. HAARP by se mohl stát její klíčovou součástí, protože jeho rádiové signály „vidí“ do nitra planetek.


Pátek 30. prosince 2022


Co prozrazují středověké rukopisy o vztahu ke kočkám domácím?

Vztahy mezi lidmi a kočkami byly ve středověku podobné záhadné a opředené tajemstvími jako dnes. Kočky byly zatracované i milované. Někteří lidé se koček báli a považovali je za průvodce čarodějnic a ďáblů. Zároveň ale byly zcela běžnými obyvateli domácností a lidé k nim mívali velmi hezký vztah. V některých případech si kočky žily doslova královsky.

Kde jenom nahou, kde, Praxitelés mě zřel?

Afrodítin povzdech v Pseudo(?)-Platónově epigramu ilustruje dobové rozpaky nad Praxitelovou sochou z let 360 až 340 před n. l. Byl to snad první ženský akt, a hned bohyně. Dílo se rychle stalo velice slavným. Byla to nejvýtečnější socha na světě, jak napsal Plinius?


Čtvrtek 29. prosince 2022


Vlhkost z oceánu by se mohla stát klíčovým zdrojem pitné vody

Kde vzít pitnou vodu, které je stále méně, na oteplující se planetě? Pozoruhodným řešením pro přímořské oblasti by mohla být těžba vodní páry nad hladinou oceánu. Relativně jednoduché příbřežní konstrukce by mohly zajistit ohromné množství pitné vody z prakticky nevyčerpatelného zdroje.