Hit jménem elektrický pohon: vyplatí se jízda elektromobilem?

Podle statistik ze srpna 2021 jezdí po českých silnicích více než 8500 elektromobilů. Jestliže byste se také chtěli stát hrdým vlastníkem elektrického vozu, určitě se ptáte: vyplatí se mi to? Seznamte se s hlavními výhodami, které používání elektromobilu přináší.

Elektromobily se staly trendem posledních let. Velkou měrou se o to zasadila inovativní kalifornská společnost Tesla pod záštitou Elona Muska, do své nabídky ovšem zařazují vozy na elektrický pohon i další automobilky, jako BMW, Audi nebo Škoda Auto. Proč zájem o elektromobily stoupá? Svým majitelům totiž nabízí některé nezanedbatelné výhody.

Elektromobil jako investice do budoucna?

Ačkoli nákupní ceny za elektromobily jsou oproti vozidlům na konvenční pohon řádově vyšší, v dlouhodobém horizontu se vám investice vrátí. Pokud ročně strávíte za volantem stovky hodin a najezdíte tisíce kilometrů, mohou se vám počáteční náklady vrátit během několika let

Srovnávací testy odhalily, že investice do elektromobilu se vlastníkům vrátí po 100–200 tisících najetých kilometrech (rozpětí je dáno testováním různých modelů vozů: jen málokterá automobilka nabízí shodné modely elektromobilu a vozu na běžné pohonné hmoty ve stejné úpravě a výbavě).

Úspora doma i na cestách

Následně ovšem ušetříte za každý najetý kilometr, a to zejména díky nižším provozním nákladům elektromobilů. Levnější je také povinné ručení, uspoříte i při pravidelné technické kontrole, kde nemusíte na měření emisí. 

Nehledě na skutečnost, že jen během července 2021 vzrostly ceny za benzin nejvíce za posledních 7 let. Pokud si nechcete platbami za nákladné palivo vybílit svůj bankovní účet, elektromobil je ideálním řešením.

Vůz na elektrický pohon nabijete výhodně i v domácích podmínkách. Doložíte-li u svého distributora elektřiny, že jste vlastníky elektromobilu, můžete získat výhodnější tarif za elektřinu

Za zmínku stojí také bezplatné využívání dálničních komunikací: oproti tradičním vozidlům mají elektromobily a některé plug-in hybridy výjimku ze zákona – nepotřebujete tedy elektronickou dálniční známku.

Podpora ekologického smýšlení

Důvodem, proč současná legislativa v některých případech zvýhodňuje elektromobily před vozidly se spalovacími motory, je především snaha o snížení emisí v ovzduší.

Energeticky náročnější je výroba elektromobilů, jakmile ovšem vozy vyrazí na cesty, další emise neprodukují.  Nutno také dodat, že na rozdíl od automobilů na konvenční pohon jsou konstrukční části elektromobilů v poslední fázi životnosti mnohem snáze recyklovatelné. Pokud vám tedy není lhostejná environmentální problematika a rádi při jízdě ušetříte, elektromobily nabízí jedinečnou příležitost, jak přispět k ochraně životního prostředí na naší planetě.

The post Hit jménem elektrický pohon: vyplatí se jízda elektromobilem? first appeared on Hybrid.cz.