Hlavní poradce generálního ředitele WHO: Svět potřebuje zkušenosti Číny, aby vhodně reagoval na epidemii

Dne 24. února svolal v Pekingu tiskovou konferenci společný tým odborníků Číny a WHO pro prevenci a kontrolu epidemii způsobeným novým typem koronaviru. V uplynulých devěti dnech provedlo inspekci v Pekingu, Guangdongu, Sichuanu a Wu-chanu 25 odborníků z Číny i zahraničí.

Bruce Aylward, šéf inspekčního týmu a hlavní poradce generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) téhož dne na tiskové konferenci uvedl, že Čína přijala nejefektivnější, nejflexibilnější a nejaktivnější opatření pro prevenci a kontrolu šíření epidemie nového viru.

Po důkladné inspekci a analýze z různých perspektiv u případů nákazy se společný tým odborníků domnívá, že opatření přijatá Čínou nepochybně změnily křivku této rychle rostoucí a potenciálně smrtelné choroby.

Aylward se vyslovil v tom smyslu, že opatření v Číně skvěle využívají synergických efektů. Například velké nemocnice přemísťují lůžka tak, aby bylo možné léčit více pacientů nakažených novým koronavirem. A současně se mnoho běžných ambulantních konzultací začalo řešit prostřednictvím on-line služby.

„Nacházíme se v kritickém a nebezpečném období a stále existuje riziko, že se tento nový patogen rozšíří celosvětově. Doufáme, pomůžeme světu prostřednictvím tvrdé a pečlivé práce společného inspekčního týmu odborníků. Když se podíváme na mimořádné úspěchy Číny, nejedná se o poctu Číně, ale o popis skutečnosti,“ uvedl Aylward.

„Čelíme-li neznámému viru, mohou někteří lidé upadnout do zoufalství a mít pocit, že všechno může být ponecháno na osudu, ale Čína přijala rozhodný přístup. Chceme říct světu: udělejte to prosím jako Čína, můžete tím zachránit životy,“ dodal Aylward.