Hybridní vozidla mají nižší ceny povinného ručení

Na rozdíl od řidičů vozidel se vznětovými anebo zážehovými motory majitelé hybridních vozů ušetří na povinném ručení. Čím je nižší cena způsobena? A jak ušetřit na povinném ručení i když nevlastníte hybridní automobil? To se dozvíte na následujících řádcích.

Hybridní vozidlo = levnější povinné ručení

Na rozdíl od většiny ostatních motoristů, majitelé hybridních vozidel a elektromobilů výrazně ušetří na povinném ručení – pojištění mohou mít až o ⅔ levnější. Důvodem je hlavně to, že na českém trhu je hybridních vozidel a elektromobilů v porovnání s automobily s tradičními motory stále velmi malé množství.

Z údajů portálu faei.cz vyplývá, že podle statistik k měsíci září 2019 na jeden nově registrovaný elektromobil připadlo celkem 367 nově registrovaných vozidel s konvenčními motory – přesněji 265 vozidel s benzínovými motory a 102 vozidel s motory vznětovými.

Češi zkrátka o elektromobily a automobily s hybridním pohonem (zatím) nejeví moc velký zájem. Možná právě to je hlavním důvodem, proč pojišťovny nemají žádnou speciální kategorii pro tyto automobily a automaticky je řadí do skupiny automobilů s nízkým objemem motoru.

Právě objem motoru je jedním z parametrů, který ovlivňuje konečnou cenu povinného ručení – s větším objemem motoru úměrně roste i cena pojištění. A co všechno cenu povinného ručení ovlivňuje?

  • Místo trvalého bydliště – v Praze, kde je riziko dopravní nehody větší, si za pojištění připlatíte. Naopak v malé vesničce budete mít povinné ručení levnější.
  • Věk – řidiči patřící do rizikové věkové skupiny mají pojištění dražší. Do rizikové skupiny obvykle patří řidiči mladší 30 let a řidiči, kterým je přes 60 let.
  • Intervaly plateb – řidiči, kteří platí v ročních intervalech, mají na povinné ručení větší slevu než ti, kteří jej splácí čtvrtletně nebo měsíčně.
  • Výše bonusu a malusu – za každý bezeškodní rok se zvyšuje bonus – ten představuje slevu na povinném ručení. Opakem je malus – díky němu za každou zaviněnou škodní událost dostáváte přirážku k ceně pojištění.
  • Limity pojistného plnění – výši celkové ceny ovlivňují i limity pojistného plnění. Čím nižší jsou, tím je pojištění levnější – nedoporučuje se vybírat zákonem určený nejnižší limit pojistného plnění, který je 35 milionů korun pro škody na majetku a 35 milionů korun pro každou zraněnou či usmrcenou osobu v důsledku zaviněné dopravní nehody.
  • Vozidlo – zmiňovaný objem motoru, ale také další parametry Vašeho vozidla určují část ceny povinného ručení.

Bohužel to, co majitelé hybridních vozidel a elektromobilů ušetří na povinném ručení, si připlatí na havarijním pojištění – to v případě těchto vozidel naopak bývá dražší než u vozů s běžnými motory.

Pojišťovny nemají speciální kategorii pro hybridní vozidla, zdroj: Adobe Stock

Jak ušetřit na povinném ručení?

Na povinném ručení můžete ušetřit a zároveň netratit na jeho kvalitě. Dnešní trh je plný poskytovatelů pojištění, kteří se od sebe navzájem svými produkty odlišují v různých detailech. Naštěstí v současné internetové době už nemusíte každého z nich zdlouhavě obvolávat a porovnávat mezi sebou jednotlivé modelace – díky portálům povinne-ruceni.com nebo srovnator.cz můžete dostat srovnání jednotlivých nabídek šitých na míru Vašemu vozidlu během několika minut. Stačí zadat pár základních údajů do chytré online kalkulačky povinného ručení a vybrat si takové pojištění, které Vám bude nejvíce vyhovovat.

The post Hybridní vozidla mají nižší ceny povinného ručení first appeared on Hybrid.cz.