Hyundai chce vyrábět softwarově definovaná auta, roboty i drony

Hyundai má nový cíl: proměnit zkušenosti zákazníků a nastolit novou éru mobility prostřednictvím softwaru. Trochu jako Tesla, potažmo pak i Volkswagen.

Hyundai Motor Group (skupina HMG) se svými značkami mobility Kia, Hyundai a Genesis dnes oznámila novou globální strategii, podle níž se do roku 2025 stanou všechna vozidla skupiny „softwarově definovanými vozidly“ (SDV). Iniciativa, jejímž cílem je učinit skupinu lídrem v této oblasti, byla představena na celosvětovém internetovém fóru nazvaném „Odemkněte softwarový věk“ (Unlock the Software Age).

Je navržen tak, aby zahájil novou éru mobility a poskytl zákazníkům svobodu kdykoli a kdekoli vylepšit výkon a funkčnost jejich vozidel. S pomocí neustále se vyvíjející softwarové technologie se skupina snaží proměnit zákaznickou zkušenost po celou dobu životnosti vozidla.

Hyundai
foto: Hyundai

Neustálým vývojem technologií mobility a softwaru zajistí skupina HMG, aby všechny modely, včetně již zakoupených, byly stále aktuální. Například funkce vozidla, které ovlivňují bezpečnost, komfort, konektivitu nebo chování řidiče, lze aktualizovat prostřednictvím bezdrátové aktualizace softwaru „over the air“ (OTA). Do roku 2025 budou všechna vozidla skupiny vybavena mimo jiné aktualizacemi softwaru OTA na základě interně vyvinutého operačního systému „Connected Car Operating System“ (ccOS).

Skupina očekává, že do roku 2025 bude na celém světě zaregistrováno 20 milionů vozidel pro její služby „Connected Car Services“ (CCS). Nejmodernější telekomunikační funkce propojených automobilů vytvářejí přidanou hodnotu a nové příležitosti a nabízejí zákazníkům personalizované služby, například předplatné softwaru.

Data Connected Car budou rovněž propojena s budoucími řešeními mobility skupiny. Patří mezi ně účelová vozidla (Purpose Built Vehicles – PBV), pokročilá letecká mobilita (Advanced Air Mobility – AAM), robotické osy a roboti. Nová datová platforma bude poskytovat inovativní služby propojením a zpracováním různých dat generovaných během celého životního cyklu vozidla. Datová platforma navíc podpoří vytvoření otevřeného ekosystému ve spolupráci s různými odvětvími, jako je logistika a ubytování.

Skupina bude rovněž výrazně investovat do softwarových technologií, aby integrovala hardwarové a softwarové technologie a posílila a rozvinula své vlastní schopnosti v oblasti technologií mobility. Do roku 2030 bude investováno celkem 18 bilionů wonů. Plány zahrnují zřízení nového globálního softwarového centra, které má urychlit vývoj SDV.

„Přeměnou všech vozidel na ‚softwarově definovaná vozidla‘ do roku 2025 skupina HMG nově definuje koncept automobilu a převezme vedoucí úlohu při přechodu do zásadně nové éry mobility,“ řekl Chung Kook Park, prezident a šéf divize výzkumu a vývoje skupiny HMG. „Vytvářením vizionářských vozidel, která se mohou vyvíjet prostřednictvím softwaru, umožňujeme zákazníkům udržovat jejich vozidla v aktuálním stavu s nejnovějšími funkcemi a technologiemi ještě dlouho poté, co opustí továrnu.“

zdroj: tisková zpráva

The post Hyundai chce vyrábět softwarově definovaná auta, roboty i drony first appeared on Hybrid.cz.