Hyundai postaví továrnu na baterie v USA

Skupina Hyundai oznámilaplány na založení společného podniku na výrobu bateriových článků pro elektromobily (EV) v USA s partnerskou společností SK On.

V listopadu 2022 podepsal Hyundai se společností SK On memorandum o porozumění (MOU) s cílem zajistit dodávky baterií pro elektromobily pro Severní Ameriku. Celková výše investice do společného podniku má činit přibližně $5 mld., přičemž Skupina a SK On budou mít každá 50% podíl.

Prostřednictvím společného podniku plánují obě strany zřídit závod na výrobu bateriových článků pro elektromobily v okrese Bartow v Georgii, v blízkosti výrobních závodů skupiny v USA, včetně závodů Kia Georgia, Hyundai Motor Manufacturing Alabama a Hyundai Motor Group Metaplant America.

Očekává se, že nový závod zahájí výrobu bateriových článků ve druhé polovině roku 2025 s roční výrobní kapacitou 35 GWh, což je dostatečné pro podporu výroby 300 000 elektromobilů. Hyundai Mobis bude z článků z tohoto závodu sestavovat bateriové sady a následně je dodávat do výrobních závodů skupiny v USA pro výrobu modelů Kia, Hyundai a Genesis.

Společný podnik dále urychluje elektrifikační úsilí Skupiny a posiluje její pozici lídra v oblasti elektromobilů na americkém trhu díky stabilním dodávkám baterií pro podporu výroby vysoce konkurenceschopných modelů elektromobilů.

SK On je strategickým partnerem skupiny a obě společnosti spolupracují na výrobě celosvětově uznávaných modelů EV, jako jsou Kia EV6, Hyundai IONIQ 5 a Genesis GV60.

zdroj: tisková zpráva

The post Hyundai postaví továrnu na baterie v USA first appeared on Hybrid.cz.